Astročebela

Astronavti bodo za družbo dobili robotske čebele

B.K.
8. 4. 2019, 09.02
Posodobljeno: 8. 4. 2019, 09.07
Deli članek:

Seveda ne gre za prave čebele, pač pa za marljive robote.

Nasa
Astročebela

Astročebela je "kompaktna 30-centimetrska robotska kocka, ki jo razvija Nasin raziskovalni center Ames v Silicijevi dolini. Robot je namenjen avtonomnemu delu, brez nadzora astronavta, daljinsko lahko z njim upravljajo tudi kontrolorji misije." Tako je Nasa predstavila nove robotke, prve izmed katerih naj bi astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) dobili že konec tega meseca.

Robotski pomočniki bodo astronavtom olajšali bivanje na postaji, saj bodo nase prevzeli nekatere temeljne zadolžitve in naloge, ki jih sedaj opravljajo ljudje. Prvi nalogi, s katerimi se bosta spopadli dve astročebeli, ki ju bodo iz izstrelišča v ameriški zvezni državi Virginia na ISS poslali konec tega meseca, bosta nadzor nad inventorijem ter monitoring življenjskih pogojev. Čebeli bosta tako svoje senzorje uporabljali za to, da bosta preverjali, ali so vse stvari na svojih mestih – naloga, ki jo morajo sedaj redno opravljati sami astronavti, hkrati pa bodo njuni senzorji samodejno preverjali kakšna je kakovost pogojev za življenje v modulih na postaji.

Poleg čebelic bosta v paketu, ki ga bodo kmalu prejeli astronavti še robotski roki, ki jih bodo lahko astronavti namestili na robotka, če bosta ta morala opravljati tudi kakšne transportne naloge. Astročebele so sicer zasnovane tako, da prepreke v prostoru zaznavajo s pomočjo kamer, premikajo pa se s pomočjo majhnih ventilatorjev. Delujejo na osnovi baterije in se lahko tudi sami priklopijo na polnilno postajo.