Zanimivosti

Posesajte posteljo, knjige in rože

Z.F.
7. 4. 2019, 19.16
Deli članek:

Sesanje, za nekatere največja nadloga, a za druge eno preprostejših gospodinjskih opravil, že zdavnaj ni več namenjeno zgolj čiščenju preprog. Zmogljivi sesalniki omogočajo tudi drugačno uporabo.

Dreamstime
Mokro čiščenje

Že zdavnaj so glasne, težke in nerodne sesalnike, ki so z zvoki spominjali na duhove, zamenjali majhni, lahki, izjemno priročni sesalniki. Seveda je napredek vzel njihov razvoj v svoje roke in v gospodinjstva prinesel majhne, ročne sesalnike, ki so koristni pri čiščenju avtomobila in tam, kamor s kabli ne dosežemo, pa vodne, parne in robotske sesalnike … A usmerimo se tokrat v funkcionalnost navadnih sesalnikov, ki so nepogrešljivi pri čiščenju celotnega stanovanja.

VZMETNICE

Vzmetnice še zmeraj veljajo za del pohištva, ki ga zamenjamo preredko, kot bi bilo treba. Strokovnjaki pravijo, da bi bilo vzmetnice dobro zamenjati v obdobju med tremi in petimi leti, saj se v tem času na njih razvije pravi bakterijski svet. Nič novega ni, da so odlično leglo pršic, zelo hitro pa tudi drugih bakterij, ki se hranijo z odmrlimi kožnimi celicami, lasmi in prahom. Da bi bila vaša vzmetnica čim bolj čista, jo vsaj enkrat mesečno dobro očistite s sesalnikom in se izognite alergijam, srbečici ter nemirnemu spancu.

BLAZINE

Prevleke blazin vsaj enkrat mesečno operite v pralnem stroju, polnilo, če ga ni dovoljeno prati, pa položite v plastično vrečko, vanj potisnite cev sesalnika in objemite z dlanjo, da ustvarite vakuum. Sesalnik bo tako iz blazin posesal prah in tudi drobne smeti ter druge nečistoče.

Dreamstime
Očistite rože z nežno stopnjo sesanja.

KNJIGE IN ROŽE

Tudi na knjižnih policah in mehkih listih rož se prah prehitro nabira. Precej hitreje kot z vlažno krpo ga boste očistili s sesalnikom. Nastavite moč sesanja na srednjo jakost in na cev nataknite nastavek s ščetinami ter tako posesajte knjige in druge dokumente, ne da bi poškodovali liste. Verjemite, tudi rastline vam bodo hvaležne, če boste enkrat mesečno z njih odstranili prah.