Očistite, odtalite, odstranite

Gospodinjski triki zoper velike tegobe

Zoran Franc
6. 4. 2019, 16.11
Deli članek:

Kuharskih in gospodinjskih nasvetov ni nikoli preveč. Veste, kako lahko plastične posodice očistite barve karija ali paradižnika? Kako hitreje odmrzniti meso? Kako hitro odpraviti trdovratne madeže hrane?

Dreamstime
Imate tudi vi težave pri čiščenju plastičnih posodic?

Velikokrat nam male nezgode, ki jih pri kuhi in gospodinjskih opravilih nikoli ne zmanjka, pokvarijo trenutek, če že ne dneva. Z naslednjimi triki lahko poskrbite, da bo teh izjemno malo.

Se je košček jajčne lupine znašel v posodi skupaj z jajcem in ga nikakor ne morete odstraniti, ker neprestano polzi? Prst zmočite s hladno vodo in se še enkrat podajte v lov. Je šlo, kajne?

RAZBARVAJTE PLASTIČNE POSODICE

Če je na vaših plastičnih posodicah kljub temeljitemu ročnemu in mehanskemu pomivanju še vedno sled kurkume, karija ali paradižnika, preizkusite naslednji trik. V posodico vsujte dve žlici sladkorja ter dodajte nekaj detergenta za pomivanje posode, ledene kocke in nekaj vode. Dobro premešajte in pustite čez noč. Zjutraj posodico pomijte z detergentom. Presenečeni boste nad rezultatom.

LAČNI? ZREZEK PA JE ŠE ZAMRZNJEN?

Ste se vrnili iz službe, pred vami pa je še zamrznjen zrezek? Nič za to, kosilo bo hitro pripravljeno, če boste uporabili naslednji trik. Potrebujete dva lonca in dober liter vrele vode. Prvi lonec obrnite narobe, tako da bo dno gledalo navzgor. Nanj položite zamrznjen zrezek v vrečki in na zrezek drugi lonec, v katerega ste nalili vročo vodo. Vaš zrezek se bo odtalil v dobrih 15 minutah.

TRDOVRATNI MADEŽI HRANE?

Ste po končanem ciklu pranja posode v pomivalnem stroju naleteli na posodo, na kateri so ostali madeži hrane? Te je po navadi težko očistiti – kot če umazane posode že nekaj dni ne bi pomili. Da bo rešitev čim bolj preprosta, v vročo vodo dodajte pol decilitra kisa in nato posodo s trdovratnimi madeži namočite v tej mešanici; madeži bodo kar sami spolzeli s posode.

Da bo na žlici ostalo čim manj medu, jo prej natrite z maslom ali oljem. Tako bo žlica medu, kakor zahteva recept, res tudi žlica medu v biskvitu.

TEŽAVE Z BISKVITOM?

A vaš zlato pečen biskvit, ki ste ga spekli za torto, noče iz pekača? Nikar tega ne rešujte prehitro in pregrobo, sicer boste kaj hitro uničili obliko biskvita. V dovolj veliko posodo nalijte za centimeter vroče vode in vanjo položite pekač z biskvitom. Pustite 15 minut, nato pa biskvit preprosto prekucnite iz pekača. Enostavno, kajne?