Aktivna pomlad

Kam na družinski izlet, ko posijejo prvi žarki?

Tea Dečman
5. 4. 2019, 21.00
Deli članek:

Tukaj je pomlad, ko lepi dnevi kar vabijo izza domačega ognjišča. Za vas smo izbrali nekaj enodnevnih izletov, ki bodo zanimivi tako za vas kot za vašega malčka.

Profimedia
V Sloveniji je kar nekaj botaničnih vrtov in parkov, ki vabijo na sprehode med živopisnim cvetjem, pa tudi za ljubitelje živali smo razkrili nekaj kotičkov.

PASTIRSKA TRADICIJA

To lahko spoznavate na Veliki planini, kjer vam omogočajo tudi otroško praznovanje rojstnih dni. Na izletu si boste ogledali pastirsko naselje, kapelo Marije Snežne in Preskarjev muzej.

Pomlad je najboljši čas za obisk vrtov in parkov, ki jih naša deželica premore kar nekaj. Slovenski botanični vrtovi, arboretumi in alpinetumi vabijo na čudovite sprehode med živopisnim cvetjem in starodavnimi drevesi. Spoznajte zanimivosti rastlin v botaničnih vrtovih v Ljubljani, Mariboru, Sežani ali na Pragerskem, v Alpskem botaničnem vrtu Julijana v Trenti, v Arboretumu Volčji Potok, v Mozirskem gaju, vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu in drugod. Če vas bolj kot rastlinje navdušujejo živali, pa imamo popolno idejo za vas. Po Sloveniji je kar nekaj tako imenovanih živalskih parkov, v katerih si lahko ljubitelji živali ogledajo medvede, lame, domače živali in še in še. V parku Rožman v Horjulu si lahko skupaj s svojimi najmlajšimi ogledate domorodne in tujerodne živali, v Slovenskih Konjicah imajo živalski vrt Mini Zoo Land, kjer domujejo govoreča papiga, razigrana opica, kenguruji in rakuni. Še ena živalska atrakcija za odrasle in otroke, ki jo lahko obiščete v Radencih, je Živalski vrt Sikaluzoo. Pri njih lahko vidite dvogrbo kamelo, mehiške papige, lame, konje, osle in afriške mini koze.

Z ladjico ali kolesom

Malce drugačen izlet si lahko privoščite z avtovlakom iz Bohinjske Bistrice do Mosta na Soči. Tam se lahko po Soči zapeljete z ladjo Lucija (pluje od aprila do oktobra), ki jo bodo smeli voziti tudi otroci, najamete kanu ali obiščete Tolminski muzej. Most na Soči je izhodišče tudi za peš in kolesarske poti v okolici. Povzpnete se lahko na bližnje hribe Senico, Cvetje, Mengore in Bučenico. Kosmačeva učna pot vodi od rojstne hiše Cirila Kosmača pri Slapu ob Idrijci do Mosta na Soči. Na Cvetje je urejena gozdna učna pot, na kateri si lahko ogledate Babjo jamo.

Še nekaj idej za družinske izlete: grad Snežnik, rudnik živega srebra v Idriji, Trenta, Štanjel in Volčji Grad na Krasu, soteska Pekel, Lipica, Zelenci in Tamar, Cerkniško jezero, izlet s koroškimi splavarji …

V Podzemlje Pece

V turistični rudnik in muzej se lahko zapeljete kar s kolesom, ponujajo pa vam tudi knapovski zajtrk, ogled treh zanimivosti na Koroškem ter ogled čebelarske zbirke. Zanimive so seveda tudi druge slovenske jame – Škocjanske jame, ki bodo navdušile tako odrasle kot otroke, pa Križna jama, za katero pravijo, da je ena od najlepših jam v Evropi. Morda se bodo otroci počutili bolj pustolovsko, saj tam ni urejenih poti in močne osvetlitve.

Dreamstime
Izkoristite sončno in toplo vreme za uživanje v prebujajoči se naravi.