Koprive

Preženimo spomladansko utrujenost: mlade koprive za zdravje in kulinarične razvade

Zoran Franc
6. 4. 2019, 15.38
Deli članek:

Tudi koprive so v teh dneh začele bogato poganjati. Naberite si eliksir zdravja, preženite spomladansko utrujenost in težave s kožo ter ozdravite ledvice na naraven način.

Dreamstime
Ženska s koprivami.

Očistite telo nevarnih toksinov in pomagajte ledvicam z rednim uživanjem koprivnega čaja. 

Koprive najdemo skoraj povsod, predvsem pa se pojavljajo na zapuščenih mestih, ob živih mejah, na gozdnih obronkih … Vsekakor se jih izplača nabrati. Zelo pogosto koprive uporabljamo kot alternativo špinači ali blitvi, odlična je tudi v omakah in juhah, nepogrešljiva pa pri težavah z ledvicami, ko tegobe lajšamo s čajem. Uživanje koprivnega čaja se sicer odsvetuje nosečnicam, saj lahko povzroči določene hormonske motnje.

Krepijo imunski sistem

Koprive so bogate s flavonoidi in karotenoidi, ki skrbijo za krepitev našega imunskega sistema. K temu pripomore tudi vitamin C, ki ga najdemo v koprivah. Koprivni čaj je odličen tudi pri varovanju pred oksidativnim stresom, prav tako varuje pred razvojem različnih kroničnih bolezni.

Zoper akne in izpuščaje

Koprive so znane po svojem protivnetnem in protibolečinskem delovanju. Čaj je dobro piti, če imate težave s kožo; pomaga pri težavah z aknami, izpuščaji in pri razdraženi koži. S čajem lahko tudi vsakodnevno očistite kožo in tako tudi zunanje vplivate na njen tonus, proti mozoljem in aknam.

Prečistite ledvice

Izjemno blagodejen učinek imajo koprive tudi na ledvice. Koprivni čaj deluje kot diuretik in tako olajša delo ledvicam ter pripomore k rednemu odvajanju urina, s čimer pospeši tudi izločanje odpadnih snovi iz telesa. Strokovnjaki so ugotovili, da je uživanje koprivnega čaja izjemno dobrodošlo za ljudi z ledvičnimi kamni, saj zmanjša tveganje za njihov nastanek in pospešuje izločanje peska.

5-krat več kalcija najdemo v koprivah kot v kravjem mleku. Bogate so tudi z magnezijem.

Zoper bolečine in vnetja

Koprive vsebujejo snov, ki jo uvrščamo med naravne analgetike, zaradi česar je koprivni čaj odlična izbira pri blagih bolečinah. Koprive pa priporočajo tudi pri preprečevanju vnetij v telesu.

Profimedia
Pripravite poparek iz kopriv in si z njim redno umivajte lase.

Proti prhljaju 

Pripravite poparek iz kopriv in si z njim redno umivajte lase. Prhljaj bo izginil, lasem pa se bo ponovno vrnil lesk.

Koprivna kopel

Pri zoženih žilah in krčih v različnih delih telesa, ki kažejo na motnje v krvnem obtoku, si občasno privoščite koprivno kopel.

Hemoroidi

Zoper boleče hemoroide si pripravite obkladke s koprivnim poparkom in z njimi blažite tegobe pri pojavu zunanjih hemoroidov.