Zanimivosti

V barvah za lase najdemo tudi hormonske motilce

Zoran Franc
23. 12. 2018, 19.22
Posodobljeno: 23. 12. 2018, 21.54
Deli članek:

Barve za lase so koktajl kemikalij, med katerimi ob mešanju nastajajo kemijske reakcije, ki so pogosto vzrok alergijskih reakcij. Spadate tudi vi mednje?

Dreamstime
Povprečna starost, pri kateri si prvič pobarvamo lase s trajno barvo, je 16 let.

Dobra novica je, da so nekatere naravne barve po učinkovitosti resna konkurenca »konvencionalnim« barvam za lase, a nevarnost alergijskih reakcij ostaja. V Evropi si lase barva približno 60 odstotkov žensk in pet odstotkovmoških. Povprečna starost, pri kateri si prvič pobarvamo lase s trajno barvo, je 16 let.

Alergijske reakcije

Področje kemijske varnosti barv za lase ureja Uredba o kozmetičnih izdelkih, ki določa, katere sestavine so dovoljene, in če je treba, tudi najvišje dovoljene vrednosti določenih sestavin. Najpogostejši neželeni stranski učinek barvanja las so kontaktne alergije, zato pred uporabo obvezno opravite alergijski test. Med samim barvanjem natančno upoštevajte navodila za uporabo in barve nikar ne uporabljate za »druge namene«, denimo za barvanje trepalnic ali brade.
Večina preizkušenih barv vsebuje tudi endokrine motilce
Določene barve vsebujejo tudi endokrine (hormonske) motilce. Ta podatek lahko poiščete na seznamu sestavin. Zveza potrošnikov Slovenije ugotavlja, da so te snovi v barvah nepotrebne, kar dokazuje dejstvo, da nobena izmed preizkušenih naravnih barv ne vsebuje teh kemikalij.

So naravne barve varnejše?

Naravne barve ne zagotavljajo, da ne boste imeli alergijske reakcije. Barva iz kane vsebuje snov lavson, ki spada med močne dražilce. Rastlinske barve pa vsebujejo tudi druge snovi, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo pri ljudeh, ki so preobčutljivi na cvetni prah ali trave. Zato je alergijski test skorajda nujen.  

Brez amonijaka? Brez glutena? Vegansko?

Amonijak ima pri barvanju las pomembno vlogo. Je alkalna snov, ki poskrbi, da las nabrekne in sprejme barvno molekulo. Amonijak pri postopku barvanja sodeluje tudi kot katalizator, ki poskrbi, da je barvanje hitrejše in učinkovitejše. Če barva ne vsebuje amonijaka, vsebuje katero drugo alkalno kemikalijo. Prednost barv brez amonijaka je le ena, in sicer da ne smrdijo tako kot konkurentke z amonijakom. Glede na to, da amonijak spada med bolj raziskane kemikalije glede stranskih učinkov, niti ni tako slaba izbira, če vas vonj seveda ne moti preveč.