Zanimivosti

Praznični napitki, ki dišijo po veselju, sreči in dobrih ljudeh

Z.F.
23. 12. 2018, 11.00
Deli članek:

December je čas veselja, sreče in drobnih čarobnih trenutkov, ki jih ustvari utrip prazničnih luči, lesketajočih se v mrzlih zimskih večerih. K temu pa nedvomno spadajo tudi opojni decembrski napitki, ki decembrski čas naredijo če bolj poseben. Pripravite jih sami!

Dreamstime
Vroča čokolada s cimetom

Vroča čokolada s cimetom

Sestavine za dva kozarca: 400 ml mleka, 100 g temne čokolade (80 %), 5 g masla, 4 ščepci cimeta, slezove penice in sladka smetana po želji

Priprava: V kozico damo maslo, počakamo, da se počasi razpusti, nato dodamo nalomljeno čokolado. Počasi segrevamo, da se čokolada postopno topi. Ko je čokolada napol raztopljena, dolijemo mleko. Ves čas mešamo. Ko je čokolada povsem raztopljena, dodamo še cimet in mešamo še 3 minute. Vročo mešanico prelijemo v kozarca ter okrasimo s slezovimi penicami in smetano.

Jabolčno-brusnični kuhanček

Dreamstime
Kuhano vino z jabolkom.

Sestavine za dva kozarca: 1 jabolko, 10 brusnic, 200 ml jabolčnega soka, 4 klinčki, 2 ščepca cimeta, 2 zvezdasta janeža, limonina lupinica, 1 žlica sladkorja, 300 ml rdečega vina, 0,6 dcl brendija

Priprava: Jabolko operemo, narežemo na krhlje in jih damo v kozico, dodamo brusnice, jabolčni sok in začimbe ter sladkor. Zavremo in kuhamo 5 minut. Odstavimo ter dodamo še kuhano vino in brendi. Mešamo še 2 minuti. Vroče postrežemo.

Kuhano vino

Sestavine za dva kozarca: 400 ml vina (po želji), 100 ml vode, 4 klinčki, 2 žlici sladkorja, 2 ščepca cimeta ali 1 palčka, limonina lupinica, 2 zvezdasta janeža

V kozici zmešamo vino in vodo, dodamo začimbe in sladkor ter občasno mešamo. Kuhano do vretja, a pri tem pazimo, da ne zavre. Po želji lahko vinu dodamo sadje in ga tako dodatno okrasimo ter izboljšamo okus.

Kuhan džin

Dreamstime
Kuhan gin

Sestavine za dva kozarca: 200 ml jabolčnega soka, 200 ml vode, košček ingverja, 5 klinčkov, paličica cimeta, olupek pomaranče, 2 zvezdasta janeža, 60 ml džina

Priprava: V kozico zlijemo jabolčni sok in vodo ter dodamo začimbe. Kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo še 5 minut, da se okusi prepojijo. Po želji in okusu sladkamo. Nato odstavimo in primešamo džin. Postrežemo vroče.  

Bombardino

Dreamstime
Bombardino

Sestavine za dva kozarca: 180 ml jajčnega likerja, 100 ml brendija, 20 ml sladke smetane, ščepec cimeta in čokolade

Priprava: V kozico zlijemo jajčni liker in ga počasi segrevamo. Pazimo, da ne zavre. V tem času stepemo sladko smetano in jo po želji sladkamo. Na dno kozarcev najprej vlijemo brendi. Nato dodamo vroč liker. Premešamo. Okrasimo s smetano in posujemo s čokolado in cimetom.  

Rumov punč

Dreamstime
Rumov punč

Sestavine za dva kozarca: pol pomaranče, 400 ml rdečega vina, 40 ml ruma, 4 klinčki, 1 cimetova palčka, 50 g sladkorja, 50 ml pomarančnega soka

Priprava: Pomarančo narežemo na kolobarje in damo v kozico. Dodamo sladkor, pomarančni sok, vino, rum, klinčke, cimetovo palčko in premešamo. Na zmerni temperaturi počasi segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Pazimo, da ne zavre. Še vroče postrežemo.

Otroški punč

Dreamstime
Otroški punč

Sestavine za štiri kozarce: 0,5 l soka rdeče pomaranče, 50 g vaniljevega sladkorja, pol limone, cimetova palčka, 2 klinčka

Priprava: Iz limone iztisnemo sok. V večjo kozico natočimo pomarančni sok, dodamo vaniljev sladkor, limonin sok, cimetovo palčko in klinčke. Segrevamo do vretja, oziroma dokler se sladkor povsem ne raztopi. Odstavimo in nekoliko ohladimo ter prelijemo v kozarce.

Praznična limonada

Dreamstime
Zimska limonada

Sestavine za štiri kozarce: 8 limon, 120 g sladkorja, za prst ingverja, cimetova palčka, 4 klinčki, 800 ml vode

Priprava: Z ene limone previdno nastrgamo lupinico. Iz vseh limon nato iztisnemo sok. Vodo pristavimo na kuhalnik in dodamo limonino lupinico ter sladkor, cimetovo palčko, ingver in klinčke. Zavremo in kuhamo 5–10 minut. Nato odstavimo, nekoliko ohladimo in dodamo limonin sok. Še vroče postrežemo.