Zanimivosti

Prepoznajte prevarante, ki vas čakajo na spletu!

Tea Dečman
21. 12. 2018, 16.55
Posodobljeno: 21. 12. 2018, 17.49
Deli članek:

Nakup iz naslonjača uporablja vse več ljubiteljev tehnologije in drugih zanimivih stvari. Ob tem je pametno biti pozoren, le tako bo nakupovanje tudi varno.

Profimedia
11 prijav spletnih prevar dnevno prejmejo strokovnjaki pri SI-CERT.

Lažne spletne trgovine so zgolj spletne strani z lepimi fotografijami (največkrat izdelkov priljubljenih znanih blagovnih znamk), nakup prek njih pa predstavlja veliko tveganje, saj plačanega blaga najbrž ne boste prejeli, lahko pride do zlorabe podatkov vaše kreditne kartice ali pa boste kupili ponarejen izdelek, ki bo na slovenski carini zasežen in uničen (na vaše stroške). Kako torej ugotoviti, da gre za lažno spletno trgovino?

Lažne spletne trgovine

Osnovno pravilo varnega spletnega nakupovanja je izogibanje neverjetno ugodnim ponudbam. Kadar neka ponudba po predstavitvi, ceni ali lastnostih odstopa od drugih, imate vsekakor razlog za previdnost. Zapomnite si, če je preveč lepo, da bi bilo res, po navadi tudi ni. Zelo pomembno pri tem je tudi, kako ste za trgovino izvedeli. Ste kliknili na oglas na spletni strani ali v elektronski pošti? Če vas neznanci nagovorijo prek elektronske pošte ali recimo facebooka, takšnim povezavam največkrat ne gre zaupati.

Pametni preverjajo

Pred prevaro se lahko zavarujete tudi z iskanjem informacij o sumljivi spletni trgovini. V iskalnik vnesite spletni naslov trgovine in po forumih preverite, ali se morda oglašajo kakšni kupci, ki so imeli s trgovino slabe izkušnje. Pametno je tudi preveriti kontaktne podatke podjetja, ki stoji za spletno trgovino – če recimo prodajalec uporablja brezplačni poštni predal (gmail.com, hotmail.com, live.com ...), je to še en znak, ki kaže na prevaro.

Sumljiva domena

Na strani http://whois.domaintools.com poiščite več informacij o domeni, predvsem bodite pozorni, kje in kdaj je bila domena registrirana ter kateri kontaktni podatki so navedeni. Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepate, da nekaj ni v redu, na primer: spletna trgovina se hvali z dolgoletno tradicijo, domena pa je bila registrirana pred kakšnim mesecem.