Bedenje

FOTO: Solze za brutalno umorjeni skandinavski turistki

S.R./STA
23. 12. 2018, 11.04
Posodobljeno: 23. 12. 2018, 11.10
Deli članek:

V Maroku so se v soboto poklonili skandinavskima turistkama, ki so ju v ponedeljek ubiti našli v Visokem Atlasu. Več sto udeležencev nočnega bedenja je na transparentih med drugim izražalo obžalovanje in prosilo za odpuščanje.

Facebook
Louisa in Maren.

Ubitih mladenk so se spomnili v Rabatu, Marakešu in v vasi Imlil, kjer so našli njuni trupli. V Rabatu so se jima ob prisotnosti danskih in norveških diplomatskih predstavnikov poklonili z minuto molka, v Imlilu se je več sto ljudi udeležilo nočnega bedenja, v Marakešu pa so polagali cvetje v njun spomin. 

28-letna Norvežanka Maren Ueland in 24-letna Danka Louisa Vesterager Jespersen sta 9. decembra pripotovali na enomesečno popotovanje po Maroku. Njuni trupli so 17. decembra odkrili na odročnem goratem območju deset kilometrov od turistične vasi Imlil v Visokem Atlasu, ki je izhodiščna točka za vzpon na 4167 metrov visoko goro Toubkal, najvišji vrh Severne Afrike. 

Reuters
V Maroku solze za ubiti skandinavski turistki.

Maroške oblasti so aretirale štiri osumljence, stare med 25 in 33 let, ki so v videu izrazili pripadnost Islamski državi in napovedali maščevanju za brate v Hadžinu. Gre za vas na vzhodu Sirije, ki so jo nedavno iz rok skrajne skupine Islamska država zavzeli sirski uporniki ob podpori mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. V četrtek in petek so sicer maroške oblasti zaradi domnevnih povezav s storilci aretirale še devet ljudi.