Zanimivosti

Kako se obnašajo zaužiti "kozarčki"?

Tea Dečman
23. 12. 2018, 15.24
Deli članek:

V hipu, ko alkohol vstopi v ustno votlino in se razširi navzdol po požiralniku, prizadene vsako celico, organ in sistem v vašem telesu.

dreamstime
BOŽIČ, NOVO LETO, ZABAVA, ALKOHOL

Usta so prvi prostor, ki ga prizadene zaužiti alkohol. Tudi samo kozarček ali dva lahko ustni votlini škodita, najbolj zobem, dlesnim in jeziku. V brazilski študiji se je izkazalo, da so ženske, ki so popile več kot kozarec vina na dan, trikrat pogosteje zbolevale za boleznimi dlesni kot tiste, ki alkohola niso pile.

Žilni sistem

Ko pride alkohol v krvni obtok, sprosti in razširi žile, kar pomeni, da skoznje steče več krvi. Zato se krvni tlak zniža in srce začne hitreje utripati. Raziskave so pokazale, da lahko uživanje zmerne količine piva in vina, zlasti rdečega, pripomore k preprečevanju srčno-žilnih bolezni in podaljšanju življenja. Vendar po drugi strani preveliko zaužitega alkohola razširi srčno mišico, povzroči nepravilno bitje srca in poviša krvni tlak.

Možgani

Čeprav imate morda po kozarcu šampanjca občutek, da boste kar poleteli od veselja, v resnici alkohol povzroča depresijo. Kadar pijete alkohol, prizadenete najprej tisto stran možganov, v kateri je center za razum, presojo in reakcije, kasneje sledijo centri za govor, vid in spomin ter za koordinacijo, gibanje in ravnotežje. 

Ledvice in mehur

Alkohol učinkuje kot diuretik, kar pomeni, da preslepi ledvice, da se znebijo vode. To pojasni tudi, zakaj moramo pogosto na stranišče, kadar pijemo alkohol. Izguba vode vodi v žejo in dehidracijo, pojavi se »maček«: glavobol, slabost, utrujenost.

Koža

Ste se kdaj vprašali, zakaj ste po pitju alkohola zaripli v obraz in se morda začnete celo potiti? Vzrok je povečan dotok krvi v kožo. Alkohol poleg tega uniči vitalna hranila, predvsem vitamine skupine B, ki igrajo pomembno vlogo pri zdravju kože. Skupaj z dehidracijo lahko to vodi v videz utrujene, poškodovane povrhnjice.

Prsi

Ženske, ki popijejo eno ali dve alkoholni pijači na dan, so bolj ogrožene z rakom dojk kot abstinentke. Znanstveniki pojasnjujejo, da alkohol zviša raven estrogena, ki dokazano spodbuja rast rakavih celic.