Srečna Slovenija

Srečna Slovenija in rojstvo novih milijonarjev: katere so bile največkrat izbrane številke?

Mirko Vorkapić
23. 12. 2018, 14.23
Posodobljeno: 23. 12. 2018, 15.50
Deli članek:

Leto 2018 je prineslo manj loterijskih dobitkov kot med letoma 2013 in 2017. Sodeč po največjih dobitkih, so bili bolj srečni prebivalci vzhodne Slovenije, ki so se veselili treh od petih največjih milijonskih dobitkov.

Bobo
Največkrat izbrane številke so bile 12, 11, 16, 4, 38, 25 in 20.

Pri Loteriji Slovenije pravijo, da srečni dobitniki želijo čim prej opraviti formalnosti in oditi z dobitkom. »Nekateri so prestrašeni, nekateri negotovi, vsi pa srečni in zadovoljni,« so nam pojasnili.

Skupni bruto prihodki iz iger na srečo v Sloveniji zadnja leta sicer rastejo, a še vedno ne dosegajo tistih izpred krize. Kot kažejo podatki Finančne uprave RS (Furs), so se v loterijah v zadnjih petih letih prihodki zmanjšali za skoraj tretjino, za povečanje skupnih prihodkov so tako zaslužne igralnice, ki imajo tudi večji obisk. Bruto prihodki od iger na srečo – to je skupni znesek vseh vplačil, zmanjšan za izplačane dobičke – so v letu 2017 dosegli 307 milijonov evrov. To je več kot četrtino manj kot v predkriznem letu 2008 in tudi skoraj deset odstotkov manj kot še pred petimi leti, čeprav se v zadnjih nekaj letih povečujejo za po nekaj milijonov evrov letno. Največji padec bruto prihodkov beležita obe loteriji, ki v Sloveniji prirejata klasične igre na srečo: Loterija Slovenije in Športna loterija. Potem ko sta v letu 2008 ustvarili skupaj 77 milijonov evrov prihodkov, so se ti začeli v naslednjih letih zmanjševati in v šestih letih zdrsnili na 57 milijonov evrov. Po okrepitvi v letu 2015 se je nato padanje nadaljevalo. 

Največjih pet dobitkov

Loterija Slovenije je v letu 2017 izplačala 40,5 milijona dobitkov, kar je najmanj v zadnjih petih letih. V letu 2014 so bili izplačani rekordni zneski, in sicer kar 97,5 milijona evrov. Takrat sta bila v znesek zajeta dobitka Jackpot v skupni vrednosti 49 milijonov evrov. Največji dobitek za Eurojackpot je znašal 28,2 milijona evrov. Dobitnik iz Žalca je iz loterijskega denarja financiral izgradnjo fontane piva. Delež od 21-milijonskega dobitka iz Grosuplja pa je bil namenjen za izgradnjo prizidka k zdravstvenemu domu. Kot pojasnjujejo na Loteriji Slovenije, so dobitki v splošnem enakomerno porazdeljeni po vsej Sloveniji. 

Letos obogatele Ravne na Koroškem

Skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov v Loteriji varujejo zasebnost dobitnikov, saj objavijo le kraj vplačila dobitnega listka, ki pa ni nujno enak stalnemu prebivališču dobitnika.

Letošnja največja dobitna kombinacija številk 1, 2, 4, 7, 9, 21, 38, 26 je bila vplačana na prodajnem mestu Loterije Slovenije v središču Raven na Koroškem, zato so mnogi sklepali, da je srečnež doma prav z Raven, kar se je tudi izkazalo. Župan Tomaž Rožen je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da je zelo vesel, da so občani bogatejši za 690.000 evrov v občinskem proračunu. Ob tem je občane povprašal tudi za mnenja in predloge, za kaj naj občina nameni ta denar, teh predlogov pa je, kot pravijo na občini, veliko. Občani bi sredstva med drugim namenili za ureditev »ravenskih sramot«, med katere štejejo javorniški grad, Rimski vrelec in Ivarčko jezero. Nekateri si želijo novega vrtca in plezalne stene, eden od predlogov je tudi fontana koroškega mošta. 1,36 milijona evrov se je veselil dobitnik, ki je dobitno kombinacijo vplačal na Pragerskem, 2,17 milijona pa dobitnik Eurojackpota z Jesenic. Druge večje dobitne kombinacije (nad pol milijona evrov) so bile vplačane v Ljutomeru, Ljubljani, na Igu, v Velenju in na Pragerskem.

Najbolj srečne številke in neznani dobitnik

Pri Loteriji Slovenije statistiko v igri Loto vodijo od 13. oktobra 1991. Sedem največkrat izbranih številk je 12, 11, 16, 4, 38, 25 in 20, na drugi strani pa so najmanjkrat izbrane številke 3, 29, 10, 19, 34, 6 in 24. Najvišji neizplačan dobitek je Lotko 6, vreden 1,3 milijone evrov: 20. julija 2014 je igralec listek vplačal na prodajnem mestu Pošte Slovenije na Tacenski ulici 133 v Ljubljani. Po intenzivnem, pa vendar neuspešnem iskanju dobitnika je Loterija nato 1,3 milijona evrov 9. novembra 2014 vrnila nazaj v igro Loto.