Predbožični sejmi

Tokrat svojim dragim za božič podarite praznično doživetje

Zoran Franc
14. 12. 2018, 21.32
Deli članek:

Že veste, kako boste za božič presenetili svoje najdražje? Kaj ko bi jim podarili doživetje? Povabite jih na predbožični sejem. Mi smo izpostavili tiste, ki slovijo po priljubljenosti in so med drugim tudi nam najbližji. Ne pozabimo pa tudi na domača mesta, ki pripravljajo prav tako bogat in pester program.

eurocommpr
Predbožični Dunaj

Dunaj

V mestu, ki ima toliko prebivalcev, kot jih ima vsa Slovenija, postavijo več božičnih tržnic. Posebej izstopa sejem pred mestno hišo. Dunajski sejmi so odprti že od sredine novembra in trajajo do božiča, le redki ostanejo na ulicah do novega leta ali januarja. Pričakujejo vas na stojnicah, ki se šibijo pod raznimi novoletnimi okraski, dišijo po praženih mandljih, kuhanem vinu in punču, ponujajo pa tudi tradicionalne klobasice v žemlji in druge dobrote. In ne pozabite na »dunajsko oko« v zabaviščnem parku ter si tako praznični Dunaj oglejte še iz druge perspektive.

Zagreb

Dreamstime
Zagreb

Prestolnica Hrvaške zadnja leta slovi kot evropsko mesto z enim najlepših prazničnih sejmov, pravzaprav nosi laskavi naziv naj adventne prestolnice leta 2015 in 2016. Na Trgu bana Josipa Jelačića vas bo pričakala čudovita zasnežena vasica, ki bo v marsikom prebudila otroško radost in veselje. Smrečice, rumeno žareče lučke in hišice, iz katerih se širi čudovit vonj po dobrotah, ki kar vabijo, da jih pokusite ... Ne pozabite obiskati tudi Parka kralja Tomislava nasproti glavne železniške postaje. Tam vas čaka Ledeni park z drsališčem.

Budimpešta

Newmarket Holidays
Budimpešta

Glavno mesto Madžarske je praznično podobo začelo dobivati že v začetku novembra. Božična kulisa se razteza vse od parlamenta pa do Elizabetinega mostu. Čarobno vzdušje in božično dogajanje s sejmom vas čakata v samem srcu mesta, na trgu Vörösmarty. V lesenih hišicah vam ponujajo čudovita darila, ne manjka pa niti tradicionalna madžarska hrana, z raznimi golaži, sarmami in še čim. Brez skrbi, na vas čakajo tudi medeni piškoti, kurtoši, langaši, kuhano vino, klobase, različne krače, polnjeno zelje …

Beljak

Dreamstime
Beljak v veselem decembru.

Več kot 50 prikupno okrašenih lesenih hišk ponuja hrano, pijačo ter oblačila s poudarkom na zimskih dodatkih. Veliko je avstrijskih domačih dobrot, menda pa kot prodajalce na njihovih stojnicah srečamo tudi Slovence, ki tja hodijo prodajat svoje vino, žganje in čebelje izdelke. V tujem mestu boste lahko torej spregovorili tudi v domačem jeziku. Večina dogajanja je umeščena na glavni trg ter okoli glavne mestne cerkve.

Bratislava

Dreamstime
Božična Bratislava

Če ste si za ogled prazničnega Dunaja vzeli nekaj več časa in boste izletu namenili ves konec tedna, se odpeljite še streljaj stran – do Bratislave. Slovaki vas bodo presenetili s povsem drugačno, a nič manj čarobno ponudbo božičnega sejma, ki se nahaja v čudovito okrašenem mestnem središču. Tudi tu vas bodo pričakali z lokalnimi dobrotami in napitki, ki jih je vredno pokusiti. Če imate čas, si oglejte Mozartovo palačo, kjer je skladatelj kot otrok blestel na enem od svojih prvih koncertov, in Martinovo katedralo, v kateri so v času turške zasedbe Budimpešte kronali ogrske kralje.

Gradec

Dreamstime
Predbožični Gradec

Le streljaj stran leži ob reki Muri drugo največje avstrijsko mesto, kjer se lahko med drugim po čarobnih stopnicah podate na grajski hrib. V Gradcu vsako leto poskrbijo za pravljično praznično dogajanje. Med številnimi stojnicami, ki ponujajo kuhano vino in punče vseh vrst, boste našli tudi tiste s klobasicami, ki jih imajo Avstrijci tako radi. Sejem so odprli 23. novembra, trajal pa bo vse do 24. decembra. A brez skrbi, če si boste zaželeli v Gradcu pričakati novo leto. Tudi za ta čas pripravijo številne stojnice, zabave v zaprtih šotorih in na prostem ter velik ognjemet na graškem grajskem hribu.