Zanimivosti

Z olupki banan nad stres in bradavice

Zoran Franc
2. 12. 2018, 14.00
Deli članek:

Številni gomolji, kot so krompir, korenček in rdeča pesa, imajo v olupku največ okusa, hranilnih snovi in vitaminov. Zakaj bi jih lupili in olupke zavrgli?

Dreamstime
Odženite melanholijo in odženite bradavice.

Kot že veste, mladega krompirja ni treba lupiti, a tega v tem letnem času ni na razpolago. Tudi zimskega krompirja ni treba lupiti. Krompir pred pripravo le dobro oščetkajte in operite, nato pa uporabite kot po navadi. Naj vas opomnimo, da so olupki užitni in zdravi, torej polni vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi, a le če so iz ekološke predelave. Sicer se v »obleke« zelenjave zažre ogromno strupenih snovi, ki jih za seboj puščata intenzivno kmetovanje in transport.

Čips iz krompirjevih olupkov

Krompir dobro oščetkajte in operite, nato olupite. Olupke specite v pečici pri temperaturi 220 stopinj, rahlo prelite z olivnim oljem in posute z nekaj rožmarina, ali pa jih ocvrite v olju. Ob čipsu ponudite pikantno pomako, lahko pa ga postrežete tudi ob juhah ali kot okras pri pireju.

Dreamstime
Krompirjevi olupki

Nad stres z olupki mandarin

Tudi ti olupki naj nikar ne romajo v smeti. So izrazito dišeči in iz njih pridobivajo eterično olje, ki je znano po svoji živo rumeni do oranžni barvi. Eterično olje vrača dobro razpoloženje, razveseljuje, pomaga premagati stres, ima pa tudi antiseptične lastnosti, ki pomagajo pregnati prehlad in gripo. Dovolj bo, če boste olupke mandarin nastavili na radiatorje ali pa jih nekaj dali v vročo vodo in jih počasi kuhali. Lahko jih dodate tudi v izparilnik. Enako koristni so olupki drugih citrusov, ki jih, če so iz ekološke predelave, uporabite za boljši okus številnih jedi in prelivov, lahko jih le naribate k jedem. Lahko pa jih tudi posušite in suhe olupke dodate pri pripravi peciva in drugih aromatičnih jedi.

Bananin olupek za lažji spanec

V olupku banan je precej triptofana, ki spodbuja tvorbo serotonina, ta pa izboljša razpoloženje. Zato je čaj iz bananinega olupka primeren za tiste, ki se spopadajo z melanholijo, pa tudi z nespečnostjo, saj vas bo zazibal v prijeten sen. Bananine olupke lahko uporabite tudi za odpravo otiščancev in bradavic. Pripravite si obloge, jih položite na bradavice in pustite čez noč.

Stržen ananasa

Poleg številnih vitaminov in mineralov vsebuje encim bromelain, ki je pomemben pri zdravljenju angine pektoris, bronhitisa, sinusitisa in odpravljanju postoperacijskih travm. 

Olupki čebule

Z uživanjem olupkov in kvercetina, ki se skriva v olupkih, boste pripomogli k zniževanju krvnega tlaka, preprečevanju zamašitev žil ter zmanjševanju vnetij. Dodajte jih juham in enolončnicam.