ZIMSKA RADOST

Obroke začinimo z zdravimi kalčki

Zoran Franc
2. 12. 2018, 12.02
Deli članek:

V poznojesenskih in zimskih mesecih, ko nam primanjkuje sveže zelenjave in sadja, je čas za kalčke. Ti so izjemno bogati s hranili ter nepogrešljiv vir vitaminov, antioksidantov in rudninskih snovi.

Dreamstime
Vzgoja kalčkov je preprosta in ne zahteva veliko dela. Hranila, ki jih vsebujejo, pa izjemno ugodno vplivajo na naše telo.

Dobra stran vzgoje kalčkov je tudi, da je preprosta – tudi otroke lahko naučimo setve. Domača vzgoja pa bo v dolgi zimi še kako dobrodošla, saj bo tako vedno na voljo okusna solata ali dodatek k jedem. Za gojenje kalčkov ne potrebujete veliko. V bolje založenih trgovinah lahko sicer povprašate po kalilnikih, sicer pa bo dovolj, če uporabite navaden steklen kozarec, gazo in elastiko.

Kalčki čebule so izjemno aromatični in hranilni. V njih je veliko aminokislin, encimov, vitaminov A, B in C ter mineralov. So naraven antibiotik in krepijo imunski sitem.

Kakšna semena naj izberem?

Nakupu semen namenite nekaj več pozornosti. V trgovini izberite semena, ki so namenjena zgolj kaljenju in uživanju, saj so navadna semena po navadi obdelana s sredstvi proti prehitremu kaljenju in plesnenju. Našli jih boste v trgovinah z zdravo hrano pa tudi drugje. Vedeti je treba, da se semena obnašajo različno, zato se je za začetek najbolje držati preverjenih vrst, ki prinašajo splošno veselje, saj kar rastejo in rastejo. Sem spadajo leče vseh vrst, vodna kreša, pšenica, ajda, čičerika, soja, kapucinke, koruzna semena in še kaj. Sicer pa ne pretiravajte s semeni, saj bo vrečka zadoščala tudi za več tednov.

Vir klorofila in likopena

Mikro zelenjava je odličen vir dveh pomembnih fitoelementov: klorofila in likopena, in obenem vsebuje visoko koncentracijo vitaminov, mineralov, beljakovin, aminokislin, encimov, koencimov in vlaknin ter je tako idealna podpora krepitvi imunskega sistema in razstrupljanju.

Kalčki rdeče pese vsebujejo veliko vitamina A, vitaminov kompleksa B, C in E ter mineralov, krepijo imunski sistem in prebavo. Pred uporabo jih je treba ločiti od semena.

Kako (vz)gojiti?

Za kaljenje ne potrebujete veliko. Poiščite eno večjo ali nekaj manjših posod, lahko tudi plitev krožnik ali podstavek za cvetlični lonec, odvisno od tega, koliko različnih vrst želite vzgajati. Vsi lončki, krožniki ali celo odpadna embalaža zelenjave in jajc, ki lahko nadomesti posodo za sejanje, naj bodo zelo plitki, saj boste rastlinice pojedli, ko bodo še čisto mlade, tako da ne potrebujejo veliko zemlje. Ni treba, da je zemlja zelo rodovitna, le pomešajte jo z nekaj kavne usedline (tako boste preprečili bolezni in zajedavce) in navlažite. Ko embalažo napolnite z vlažno zemljo, po njej na gosto posujte semena. Tako boste sicer kršili navodila za sajenje, toda vaš cilj je vzgojiti čim več kalčkov na čim manjšem prostoru in čim hitreje. Semen ni treba zagrebsti z zemljo, če pa se že odločite za to, bo dovolj zelo tanka plast. Nato embalažo položite v plastično vrečko, tako boste ustvarili toplo gredo, kalčki pa bodo prej vzklili. Čez nekaj dni, ko bodo semena vzklila, folijo odstranite, posodo pa postavite na okno ali v drug svetel kotiček.