Kot že veste, se virusi in bakterije prenašajo tudi prek okuženih površin, zato je v prehodnem času, ko je imunski sistem nekoliko »nestabilen« zaradi okoljskih dejavnikov, higiena doma izjemno pomembna. A nikar ne zapravljajte za nevarne kemikalije, ki lahko še dodatno oslabijo vaše zdravje, temveč uporabite domača čistila.

Kje začeti?

Zdravju najnevarnejši so tisti predeli v hiši, ki jih uporabljajo vsi družinski člani. Najprej se lotite kopalnice. Tam je treba očistiti predvsem stranišče in umivalnik, skrbite tudi za redno menjavanje brisač. Sledijo kljuke, stikala, daljinec, krpe za umivanje posode, tipkovnice, mize, hladilnik in koši za smeti … S čim in kako?

plesen v kopalici
Dreamstime
Silikonske fuge očistite redno čistite s kisom ali vodikovim peroksidom.

Začnimo z vodko

Vodka je idealno čistilo, saj vsebuje veliko odstotek alkohola, ki bo razkužil umazane površine. Vodka je kos tudi plesni, ki je navadno posledica vlage. Primerna je tudi za razmaščevanje in odstranjevanje madežev z usnjenih površin. Lesenim površinam zagotavlja lesk, osvežuje tkanine in iz njih odstranjuje neprijetne vonjave. Uporabite jo lahko tudi kot razkužilo za roke.

čiščenje hladilnika
Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Vodka in druge žgane pijače so odlične za razkuževanje, hkrati pa bodo osvežile tkanine in odstranile neprijetne vonjave. 

Belilo

Nepogrešljiva sredstva za odstranjevanje tekstilnih madežev so obenem tudi odlična za čiščenje in dezinfekcijo v gospodinjstvo ter javnih prostorih. Belilo kot čistilo je nepogrešljivo v kuhinji, saj bo uspešno uničilo bakterije, kot so salmonela, E. coli in streptokoki. Poleg tega boste z enim potegom opravili tudi z virusi gripe in prehladov. A pri tem ne pozabite, da gre za kemikalije, ki škodujejo zdravju, saj dražijo oči, nos, kožo in dihala. Pri prekomerni uporabi lahko pride tudi do opeklin kože.

Para

Kombinacija pare in vročine je več kot uspešno in odlično naravno čistilno sredstvo. Ko para preseže 200 stopinj, ne odstranjuje le madežev in maščob, temveč tudi nevarne bakterije. A čiščenje s paro zahteva čas. Za uspešno dezinfekcijo in odstranitev bakterij, virusov, prahu, pršic in drugih patogenih organizmov področje čistite 20 sekund.