Zanimivosti

Kakšne zahteve imajo kosi oblačil, ki kukajo iz vaše omare?

Zoran Franc
22. 10. 2018, 21.00
Deli članek:

Pranje in sušenje danes ne predstavljata več znanosti. Pa vendar se nemalokrat zgodi, da barve izginejo, elastika popusti, izgine mehkoba, izgubi se vonj ...

Dreamstime
bombažna krpa

Od puhaste kepe do obleke

Kaj torej vpliva na obstojnost in kakovost vaših oblačil? Vedeti moramo, da je življenjska doba tkanin odvisna od številnih dejavnikov. Vse se začne že pri obiranju bombaža oziroma pridobivanju surovin. Nadaljuje pri predelavi, pripravi, pletenju, in ko uspemo proizvodni postopek pripeljati do konca, pri vzdrževanju. Če oblačil ne bomo pravilno vzdrževali in zanje lepo skrbeli, bodo kmalu izgubila prvotni videz, spremenila se bo njihova oblika, barve bodo zbledele, tkanina se bo začela trgati … Zato ne glede na poplavo pralnih detergentov, mehčalcev in tehnološko dovršenih strojev ostanite pri prvinskosti. Upoštevajte navodila, kupujte premišljeno in skrbno ravnajte. Če boste upoštevali osnovne nasvete pri vzdrževanju tkanin, ki so navadno napisani na deklaraciji, in prali ter sušili tako, kot je priporočeno, vam dolga uporaba oblačil ne bo ušla. Seveda morate uporabljati tudi kakovostna pralna sredstva. Če se boste držali nenapisanega pravila, da s praški perete tkanine s trdovratnejšimi madeži in na višjih temperaturah, tekoče detergente pa uporabljate za ostala oblačila in vsakodnevno pranje, ne boste udarili mimo.

Bombaž

Večina oblačil, ki jih najdemo na tržišču, sestoji iz večinskega deleža bombaža. Z razlogom uvrščamo bombaž v vrh po priljubljenosti, saj ima številne prednosti pred drugimi materiali. Je trpežen, mehak, topel in preprost za vzdrževanje. Pri pranju bombaž načeloma ni zahteven. Belo perilo lahko perete pri temperaturi do 95 stopinj Celzija, za ohranjanje barvnih bombažnih tkanin pa proizvajalci priporočajo temperaturo do 60 stopinj. Pri tem ne pozabite na ustrezna pralna sredstva in dodane materiale. Oblačila so primerna tudi za sušenje v sušilnem stroju in za likanje. A strokovnjaki bombažu kljub vsemu pripisujejo nekaj slabosti. Bombažne tkanine namreč niso ravno elastične, hitro se mečkajo in slabše zadržujejo toploto od nekaterih umetnih ali volnenih izdelkov.

Džins

Džins se je na lepem modrem planetu prvič pojavil v 50. letih prejšnjega stoletja. Veljal je za priljubljeno oblačilo hipijev, kavbojev in predvsem glasbenih upornikov. Precej hitro je presedlal z nog upornikov tudi na ostalo populacijo in »okužil« svet s svojim preprostim ter udobnim nošenjem. Kavbojke in druga oblačila iz tega trpežnega materiala pa kljub vsemu zahtevajo nekaj pozornosti, če jim želimo zagotoviti dolgo uporabno dobo. Oblačila iz džinsa perite pri temperaturi do 60 stopinj, če gre za navadne, nebarvane kose, se pravi za klasičen moder džins. Barvan džins in tisti, ki mu je dodan elastan, perite pri temperaturi do 30 stopinj. Pred pranjem oblačila zmeraj obrnite na notranjo stran, če želite preprečiti vidne črte, nastavite pralni stroj na ožemanje pri nizkem številu vrtljajev centrifuge. Nova oblačila iz džinsa pa zmeraj operite ločeno od drugih tkanin, saj lahko pri prvih nekaj pranjih obarvajo druga oblačila. Sušite jih lahko v pralnem stroju, likajte pa jih le po potrebi. Mnogi proizvajalci odsvetujejo uporabo mehčalca.

Dreamstime
jeans

Svila

Še zmeraj velja za simbol prefinjenosti, nežnosti in glamurja. Svila ostaja visoko cenjena tkanina, ki tudi za svoje vzdrževanje potrebuje več pozornosti in nege. Pomembno je, da svilene izdelke perete na primernih programih za svilo, ki imajo običajno krajši čas delovanja in nižje število obratov. Previdno tudi s pralnimi detergenti in mehčalci. Uporabljajte detergente za fino perilo, mehčalce raje izpustite, saj bodo tkanino le mečkali. Na voljo so tudi že sušilni stroji, ki omogočajo posebno sušenje, a vseeno previdno in po občutku. Likanju, če je mogoče, se izogibajte, če že, svilo likajte zmeraj nekoliko vlažno in s pomočjo pare.

Frotir

Če ste morda pomislili, da takšnega perila nimate, ste se zmotili. Brisače. Frotir je sicer precej preprost za vzdrževanje, a če ga ne vzdržujete pravilno, hitro postane grob in neprijeten. Številni se bodo sicer strinjali, da so brisače najbolj mehke in dišeče, če jih sušimo v sušilnem stroju, a tudi sicer potrebujejo nekaj nege. Obarvane brisače načeloma lahko kuhate, kopalne brisače pa perite pri temperaturi do 60 stopinj. Novo perilo iz frotirja perite takrat, ko je pralni stroj poln. Da bodo brisače in ostalo perilo ostali karseda mehki, uporabljajte kakovostne mehčalce. Perilo perite pri visokih obratih in ga po pranju močno stresite.

Dreamstime
frotir

Lan

Lan je priljubljen naravni material in stoji bombažu tik ob boku. Navadno očara zaradi številnih prednosti, kot so trdnost, trpežnost in manjša dovzetnost za umazanijo ter neprijetne vonjave. Lan je tkanina, ki odlično diha in tako velja predvsem za tkanino, ki jo uporabljamo za poletna oblačila. Belo in beljeno laneno perilo lahko perete pri temperaturi do 60 stopinj, barvno pa pri temperaturi do 40 stopinj. Slabost lanu je, da se hitro mehča, zato pranje nastavite na nizko število obratov. Oblačila raje sušite na zraku, če pa boste uporabili sušilni stroj, izberite program za občutljivo perilo. Lan lahko likate na visoki temperaturi s paro. Če želite večji učinek, lahko uporabite tudi sredstvo za škrobljenje.

Sintetika

Materiali iz sintetičnih vlaken so praviloma izjemno hvaležni, se ne krčijo, hitro se sušijo in dolgo ohranjajo svojo prvotno obliko. Odlikuje jih tudi prednost, da se praviloma ne mečkajo, vendar precej slabše vpijajo pot, zračnost pa je odvisna od materialov, iz katerih je blago izdelano. Tako perilo zmeraj perite pri temperaturi do 60 stopinj, likalnik pa nastavite na najnižjo temperaturo.