BUČE SO »TRENDI«

Simbol jeseni – za v lonec ali zgolj za okras

Zoran Franc
21. 10. 2018, 10.00
Deli članek:

Če smo nekoč buče uporabljali zgolj za pridelavo bučnega olja, se je trend v zadnjih desetih letih močno spremenil. Seveda jih v Sloveniji še zmeraj velik delež gojimo za pridelavo olja, a vse pogosteje se znajdejo tudi na krožniku, pripravljene na različne načine.

Dreamstime
Buče so idealno živilo za ljudi, ki trpijo za boleznimi želodca in črevesja. Pomagajo pri zaprtosti in vnetju debelega črevesa.

Kaj je zadnja leta povečalo priljubljenost buč, ni znano. Vrtičkarji se vedno znova radi preizkušajo v vzgajanju novih sort in teh tudi vse več ponuja današnji trg. A na tem mestu je treba izpostaviti dejstvo, da buče različnih sort ne sodijo v isti koš. Nekatere so namenjene zgolj dekoraciji, spet z drugimi si lahko obogatimo jedilnik.

Dreamstime
Jesenske buče prepoznamo po rumeni barvi mesa, okus pa spominja na kostanj.

Buče lahko jeste surove, kuhane ali pečene. Odlične so v rižotah, juhah, kolačih pa tudi sokovih. Njihov okus se dobro ujema s peteršiljem, timijanom, lovorjem, muškatnim oreščkom in cimetom. 

Neužitne?

Drži, vse buče niso užitne. Razlog, da se vse sorte, ki jih poznamo, ne znajdejo na krožnikih, je sicer predvsem okus in mesnatost. A nekatere okrasne buče, ki imajo obliko krempljev ali kron, so bradavičaste ali hruškaste oblike, vsebujejo tudi strupeno grenčično snov, imenovano kukurbitacin. Zato tudi jedilnih buč, ki so že postale grenke, raje ne pojejte, temveč jih iz previdnosti zavrzite. Če niste prepričani, ali je buča užitna ali ne, odrežite košček in ga dajte na jezik. Če boste okusili grenkobo, naj buča raje služi za dekoracijo. Tako imenovane steklenične buče, med katere spadajo amfora, kobra in druge, naj bodo le za okras in sušenje. Čez zimo jih obesite v suh prostor, da se do pomladi posušijo. Nato pa lahko iz njih naredite posode ali vaze.

Dreamstime
Med najbolj poznanimi zimskimi bučami je sorta hokaido, izjemno bogata z karotinom.

Jesenske buče

Jesenske buče so uporabne le do novega leta, saj se bo pozneje njihov okus spremenil do te mere, da ne bodo več užitne. V to skupino spadajo buče želodaste oblike, z izrazitimi rebri, oranžne, zelene in bele barve. Prepoznate jih tudi po svetlo rumeni barvi mesa, njihov okus pa spominja na kostanj. Kraljica jesenskih buč je zagotovo buča, imenovana sladki cmok. Sladko oranžno meso ima rahel okus po lešnikih. Odlična je dušena ali pečena in se zelo dobro skladišči.

Oranžno meso nakazuje bogat izvor betakarotena, ki je močan antioksidant in organizem varuje pred vplivom prostih radikalov. Krepi imunski sistem in preprečuje razvoj malignih tumorjev.

Zimske buče

Med zimske buče uvrščamo muškatne buče. Med najbolj poznanimi in priljubljenimi je zagotovo oranžnordeča buča hokaido, ki je primerna tako za okras kot za pripravo raznovrstnih jedi. Prepoznamo jo po značilni hruškasti obliki, doseže pa tudi 2,5 kilograma. Te buče so bogate s karotinom in vitaminom B1 ter balastnimi snovmi. Odlične so pripravljene v pečici, v juhah in različnih zelenjavnih jedeh ter celo kot sestavina kruha in marmelad.