Sveža jajca

Kje jih hraniti in do kdaj jih porabiti?

Zoran Franc
20. 10. 2018, 14.00
Deli članek:

Kaj je bilo najprej, kokoš ali jajce? Vprašanje, ki mu ni videti konca ob pravih sogovornikih. Če se osredotočimo na jajca, pa vedno pereča tema. Veste, kako jih pravilno hranimo, kako vemo, da so zares sveža, in ali so res zdrava?

Dreamstime
Jajca v rokah.

Če danes preverimo mnenja nutricionistov, bomo ugotovili, da jajca spadajo med izjemno zdrava živila. Vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, kalcija, železa, fosforja, selena, cinka in še bi lahko naštevali. A kljub temu zmerno z njimi. Uporabna so za sladice, omake, juhe …

Kje jih hranimo?

Če je nekoč veljalo, da je jajca treba hraniti v hladilniku, jih danes v trgovinah najdemo na policah zunaj hladilnikov. Zakaj? Gre predvsem za bakterije. Kot vemo, te potrebujejo za razrast toploto, vlago in zrak. Če jih hranimo v hladilniku, bomo bakterijam onemogočili razrast zaradi neprimerne toplote, a bo tam prisotna vlaga. Če jih bomo hranili na pultu, bodo deležna toplote, a ne vlage. Torej, kaj je bolj primerno? Nutricionisti pravijo, da sta obe možnosti shranjevanja v redu, a obstaja razlika v času roka uporabnosti. Če jih boste hranili v hladilniku, je rok trajanja vse do pet tednov, če jih boste hranili na polici, pa do tri tedne.

Dreamstime
Jajca bodo na kuhinjskem pultu ostala uporabna do 3 tedne.

V vratih hladilnika ali na polici

Večina hladilnikov ima na vratih posebno poličko, kamor lahko shranite jajca, a svetujemo vam, da jajca raje položite na srednjo polico, zaprta v embalaži. Zakaj? Predmeti, ki jih shranjujete na vratih hladilnika, so neprestano izpostavljeni menjavi temperature, prav tako je zaradi toplotne spremenljivke vprašljiva vlažnost, ki je veliko višja kot v notranjosti hladilnika. Če boste jajca hranili v embalaži na srednji polici hladilnika, jim boste zagotovili stalnejšo temperaturo pa tudi vlago. Če ste se odločili, da boste jajca hranili na pultu, jih prav tako pustite v embalaži, saj jih boste tako obvarovali pred mehanskimi poškodbami, dobro jim bo dela tema, pa tudi vlage bo precej manj.