Najbolj plodna v državi

VIDEO: Kljub velikemu številu lačnih ust zna poskrbeti, da želodci niso prazni

R.T.
20. 10. 2018, 18.03
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 08.29
Deli članek:

40-letno Mariam Nabatanzi iz Ugande so že davno tega razglasili za najbolj plodno žensko v državi. V svojem življenju je domnevno povila 44 otrok.

YouTube
Najbolj plodna mati v Ugandi s svojim "leglom."

Mariam Nabatanzi so v domači vasi Kabimbiri nadeli vzdevek Nalongo Muzaala Bana, kar v slovenščini pomeni »mati dvojčica, ki rojeva četverčke.« Od 40 let na Zemlji jih je kar 18 preživela v nosečnosti. Nekajkrat ji je uspelo poviti tudi po samcatega otročička. Če je izračun natančen, se je to zgodilo osemkrat. Od 44 otrok, ki so prilezli iz njene maternice, jih je danes živih še 38, večina med njimi pa jih še vedno živi v družinski hiši v vasici sredi Ugande, v kateri vlada mati samohranilka Mariam. Kljub velikemu številu lačnih ust zna poskrbeti, da želodci niso prazni.

Težko življenje

Življenje najbolj plodne matere v Ugandi nikoli ni bilo lahko. V 12. letu starosti, ko je preživela poskus umora izpod rok svoje mačehe, so jo poročili z 28 let starejšim moškim. Mariam trdi, da je njena mačeha takrat v hrano nastavila zdrobljeno steklo, tako umorila njene štiri sorojence, sama pa da je celo kožo odnesla le zato, ker je takrat ni bilo doma. Njen starejši soprog jo je nato redno pretepal. »Moj mož je bil poligamen. Imel je veliko otrok iz svojih prejšnjih razmerij, za katere sem morala nato skrbeti sama, saj so bile matere posejane vse naokoli,« je Mariam že pred časom opisala za ugandski časnik Daily Monitor.

Začela z dvojčki

Mariam je leta 1994 povila dvojčka, takrat je bila stara komaj 13 let. Dve leti pozneje so na svet prijokali prvi trojčki, manj kot dve leti pozneje pa še prvi četverčki. Navadnemu človeku se to zdi nenavadno, ne pa tudi Mariam, ki je pojasnila, da je že njen oče imel 45 otrok. Sicer z različnimi ženskami, a tudi te so povile četverčke, trojčke in dvojčke, ena celo peterčke. Ginekolog Charles Kiggundu iz bolnišnice v prestolnici Kampala meni, da je njena ekstremna plodnost najverjetneje posledica genov. Po njegovih besedah naj bi bila Mariam genetsko nagnjena k hiper ovulaciji, kar pomeni, da njeno telo sprosti več jajčec hkrati. Vedno si je sicer želela šest otrok, a jih je po svoji šesti nosečnosti povila že 18. Takrat je želela z materinstvom zaključiti. Za pomoč se je obnila na zdravnike v bolnišnici, a ji je ginekolog po opravljenih testih svetoval, da naj na noben način ne posega v svojo plodnost, saj da bi s tem ogrozila lastno zdravje. »Svetovali so mi, naj še naprej rojevam, sicer da bom umrla. Poskusila sem z materničnim vložkom, a mi je bilo slabo in sem veliko bruhala, šlo je celo tako daleč, da sem skoraj umrla. En mesec sem bila v komi,« se je spominjala za ugandski časnik.

Do svojega 23. leta je rodila že 25 otrok, leta 2016 pa se je ustavila pri številki 44, saj jo je zdravnik s tubektomijo trajno steriliziral. Mati 44 otrok zanje skrbi sama, saj se oče v hiši pojavi le izjemoma, morda enkrat na leto, še to pa ponavadi ponoči, ko se pijan splazi v njeno spalnico in jo pobriše še pred zoro. Njen 23-letni sin Charles je za Daily Monitor pojasnil, da je očeta videl samo enkrat, ko je imel 13 let, in da ga nekateri sorojenci niso videli še nikoli. »To ponižanje prenašam, ker mi je teta svetovala, naj v zakonu vedno potrpim in se osredotočim na otroke. Svetovala mi je tudi, naj ne zanosim s kakšnim drugim moškim,« pravi predana mati, ki kruh služi z raznimi deli, kot so zeliščarstvo, pletenje las in oblikovanje pričesk za poroke. »Vse gre iz mojega žepa. Vsak dan kupim deset kilogramov koruzne moke, štiri kilograme sladkorja in tri kose mila,« še pojasni.