Zakaj jih obožujemo?

Za oster vid in lepe oči

Tea Dečman
21. 10. 2018, 12.00
Deli članek:

Vsestranske bučke ohranjajo vitko postavo, izboljšujejo koncentracijo, umirjajo živce, vplivajo na izločanje vode ter škodljivih snovi iz telesa in še bi lahko naštevali. Čeprav imajo manj vode od kumaric, vsebujejo več vitaminov in mineralov.

Dreamstime
Buče so bogat vir vitamina C, riboflavina, kalija, bakra in mangana.

Med vsemi plodovi buče vsebujejo največ antioksidantov, ki pripomorejo k odvajanju vode iz telesa in hitrejšemu izgorevanju maščob.

Bučke so znane po svojem diuretskem učinku (pospešujejo izločanje urina), zato so še posebej priporočljive za vse, ki jih pestijo vnetje ledvic, revmatizem, vnetje sečnega mehurja ali sladkorna bolezen. Vsebujejo kar 90 odstotkov vode, preostalo predstavljajo beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali, zato jih lahko pogosto uživamo tudi v času hujšanja. Pri tem nam bodo celo pomagale, saj vsebujejo veliko vlaknin in zelo malo sladkorjev. Buče delujejo tudi pomirjevalno, še posebej semena, saj vsebujejo aminokislino triptofan, ta pa se v možganih pretvori v hranilo, ki sprošča telo, pomirja živce, izboljšuje spanec in prenaša signale med živčnimi nevroni.

Pomagajte si z uživanjem buč, ki vsebuje veliko betakarotena, ki ga bo telo pretvorilo v vitamin A – ta pa spodbuja tvorbo sebuma na lasišču in tako napravi lase bolj sijoče ter ne tako suhe.

ZAKLADNICA VITAMINOV

So bogat vir vitamina C, riboflavina, kalija, bakra in mangana, oranžne buče pa tudi vir karotenoida, imenovanega betakaroten. Znana lastnost karotenoidov je, da se v telesu pretvorijo v vitamin A, ki je pomemben za imunski sistem, reprodukcijo in vid. Vitamin A je tudi pomemben za rast, prehranjevanje in vitalnost vseh organov in tkiv, predvsem povrhnjice kože, sluznice in oči.

BUČNA SEMENA

Bučna semena so že od nekdaj uporabljali kot naravno zdravilo proti črevesnim parazitom ter pri težavah s prostato. Seme buče ne draži sluznice in ni strupeno, uživamo ga lahko več dni zapored, saj nima nobenih stranskih učinkov. Pri majhnih otrocih, nosečnicah, doječih mamicah, starejših ljudeh oziroma ljudeh, izčrpanih od bolezni ali z obolelimi jetri, poskusimo s semeni, preden posežemo po zdravilih. Seme moramo olupiti šele tik pred uporabo in odvržemo samo trdo lupino, ne pa tudi sivo zelene ovojnice semena, ki je pod njo, kajti prav v tej so zdravilne snovi.