ZANIMIVO

Učinkovito zdravljenje z objemanjem dreves

lj
21. 10. 2018, 20.55
Deli članek:

Od nekdaj so drevesa častili kot sveta in jih povezovali z mogočnimi duhovi in veličastnimi bogovi, ki naj bi bivali v njih – in dobrodejno delovali na človeka.

Dreamstime
Zdravilni objem.

Dandanes v čudežno moč dreves spet verjamemo, saj o tem obstajajo tudi znanstveni dokazi.

Medtem ko so starodavne zdravilne tehnike iz ljudskih pratik, ki opisujejo uporabo različnih vrst dreves za zdravljenje telesnih in duševnih bolezni, do pred kratkim mnogi enačili z magijskimi obredi in vraževerjem, pa se je vrsta znanstvenikov lotila raziskovanja učinka teh tehnik ter z dokazi o zdravilnem delovanju dreves in modrosti naših prednikov tovrstna prepričanja ovrgla.

»V sodobni medicini se je pojavila celo smer dendroterapija, ki pri zdravljenju uporablja energijo dreves oziroma človekovo komunikacijo z drevesi,« je povedala Ana Kolman, avtorica knjige Drevesa: miti, legende in zdravilnost.

Razlika

Je pa v načinu delovanja na človeka med drevesi pomembna razlika: nekatera energijo oddajajo, druga sprejemajo. »Drevesa imajo tako kot vsa živa bitja svojo energijo. Stik človeka z drevesom je stik dveh energijskih polj, kar sproži aktivno izmenjavo energij. Nekatera drevesa energijo oddajajo (donorji), druga sprejemajo ali črpajo ('vampirji'), tretje drevesne vrste pa delujejo obenem kot energijski oddajniki in prejemniki. Pri stiku z drevesom donorjem se človek lahko okrepi oziroma nabere moč. Pri stiku z drevesom, ki energijo črpa, pride do prenosa slabih energij (bolezni, žalosti, stresa) na drevo in očiščenja človekovega energijskega polja,« je razložila Kolmanova.

Pravila

Celo pri objemanju dreves pa obstajajo določena pravila oziroma napotki. Ne samo katero drevo bomo izbrali, ampak tudi kako bomo do njega pristopili, je pomembno. Med drevesom in človekom se vzpostavi oseben odnos, zato je pomembno, da si izberemo pravo drevo. Otroci imajo posebno močno in nezmotljivo intuicijo ter jih drevo kar samo prikliče. Intuicija je zanesljiv način za izbiro drevesa, ki ga potrebujemo.

Kolmanova je razložila: »Ker večina ljudi intuiciji ne zna več slediti, pa tudi sposobnost prepoznavanja in občutenja energij je dana le redkim, nam je za pravilno izbiro drevesa lahko v pomoč preprosta tehnika: potrebujemo tanek papir ali celofan, širine od dva do pet milimetrov in dolžine od 10 do 2 milimetrov, s palcem in kazalcem primemo za konec papirja in se postavimo pred drevo v razdalji 50 centimetrov. Če se papir nagiba k drevesu, to pomeni, da to drevo iz človeka energijo črpa, če pa se papir nagiba od drevesa, je to drevo, ki bo človeka polnilo s svojo energijo.«

Sicer pa velja preprosto pravilo: izberemo si drevo, ob katerem se počutimo prijetno. K drevesu vedno pristopimo počasi in umirjeno.