Zajeten dolg

Za ogromne zneske na položnicah okrivili hišnega mačka

S.R.
4. 10. 2018, 15.10
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 15.18
Deli članek:

Neka ruska družina se je na sodišču znašla zaradi neplačanih položnic za elektriko. Kriva je pretkana mačka, pravijo.

Profimedia
Maček ni kriv, je odločilo sodišče.

Na sodišču v sibirskem mestu Barnaul se je odvila nenavadna, celo komična zgodba. Lokalno energetsko podjetje je zaradi dolga, težkega približno 80.000 rubljev (dobrih 1000 evrov), pred sodnika spravilo neko družino.

Dolg se je nabral zaradi neplačanih položnic, a je družina na sodišču postavila nekonvencionalno obrambo, precej v slogu šolskega izgovora »pes mi je pojedel domačo nalogo,« le da so krivca za ogromne zneske na položnicah našli v hišnemu mačku. Trdili so, da položnic ne bodo plačali, saj da elektrike niso porabili, temveč se je s števcem poigral njihov premeten podanik.

In kako je zvenelo njihovo pojasnilo?

Maček je imel sila rad navado, da je po zidu hiše splezal na podstrešje, kjer je nato prebil večji del dneva, ponoči pa se je znova spustil na tla in odkorakal v noč. Za oporo na steni si je rad izbral merilnik porabe električne energije. Pogosto so ga pri tem zasačili, pravijo in dodajajo, da so števec nato premaknili na sosednjo steno, a da je bil učinek ničen ter da gre za povsem brezupen primer hišne živali. S svojim početjem naj bi nato zlomil pečat na števcu in nekako manipuliral s samo napravo, posledično pa naj bi na dom začeli prihajati »debeli« računi.

V bran zvijačnemu mačku je na srečo stopil odvetnik energetskega podjetja, ki je pred sodnikom uspel dokazati, da je žival povsem nedolžna. Pretehtalo je izvedensko mnenje izkušenega električarja Sergeja Platonjuka, ki je bil odločen, da je pečat na števcu preveč trpežen, da bi ga prelomila žival, kaj šele kremplji par kilogramov težke mačke. Potrebne so čvrste klešče ščipalke, je zatrdil, maček pa da, tudi če bi se na žico obesil s kremplji, ne bi premogel toliko moči, da bi se pečat vdal. Sodišče mu je odobravajoče prikimalo in odločilo, da mora družina denar izkašljati. Poleg dolga morajo plačati še 2500 rubljev (33 evrov) sodnih stroškov.