Hinavščina

Narko-policistom orgije plačevali karteli, preiskovalec podlegel skušnjavi

R.T.
4. 10. 2018, 15.23
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 15.46
Deli članek:

Ameriški urad za boj proti drogam se je znova znašla v primežu bizarne afere.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pred tremi leti je ameriški nacionalni urad za boj proti drogam (DEA), tako imenovana narko-policija, poslal enega izmed svojih najvišjih kadrov v Kolumbijo. Richard Dobrich je v Bogoto odpotoval, da bi rešeil hud incident, v katerega so se vpletli ameriški narko-policisti. Javnost je namreč izvedela, da so se ameriški možje postave, ki delujejo v Kolumbiji, da bi ustavili kolumbijske narko-kartele, sproščali na nevaden, nelegalen in nemoralen način.

Agenti DEA so namreč zase in za kolege organizirali zabave, na katerih je bilo tudi večje število prostitutk, ki pa jih niso plačali sami, pač pa so bile darilo kolumbijskih narko-kartelov. Ti so agentom plačali tudi pijačo, jim priskrbeli orožje in jih zasuvali z dragimi darili. Ker kaj takšnega pač ni dobra javna podoba za ameriško policijo, je Dobrich dobil misijo, da zadeve preišče in jih ustavi. V preiskavi so bili mnogi agenti suspendirani, službo pa je izgubila tudi tedanja administratorka na DEA Michele Leonhart.

A tri leta za tem se zdi, da je vodstvo DEA v boj poslalo napačnega človeka. Kot poroča tiskovna agencija AP, je Dobrich sedaj tudi sam osumljen istega početja. Namesto da bi seks-zabave ustavil naj bi v njih sodeloval in jih celo pomagal organizirati.

Dobricha naj bi namreč zalotili medtem, ko je kolumbijskim voznikom, ki so zaposleni pri ameriški ambasadi ukazoval, da naj za potrebe zabave poiščejo in plačajo več kolumbijskih prostitutk.