Dan, zavit v žalost

FOTO in VIDEO: Med reševanjem najstnika tragično umrlo šest potapljačev

S.R.
4. 10. 2018, 13.35
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 14.01
Deli članek:

Reševalna akcija v opuščenem rudarskem bazenu v Maleziji se je končala z veliko tragedijo.

Facebook/Fire & Rescue Department of Malaysia
V tragediji je življenje izgubilo šest potapljačev.

Pri reševanju 17-letnega dečka v opuščenem rudniku v občini Taman Putra Perdana v malezijski zvezni državi Selangor se je včeraj ob približno 21. uri po lokalnem času (ob 15. uri po srednjeevropskem) smrtno ponesrečilo šest potapljačev, ki jih je zajel močan tok vode. Deček je le nekaj ur pred tem v vodo nesrečno padel med ribarjenjem s še dvema prijateljema.

Skupino potapljačev je po navedbah lokalnih oblasti med reševanjem ujel vodni vrtinec, zaradi česar so izgubili del opreme, sami pa niso uspeli izplavati. Vodja lokalnega policijskega urada je sporočil, da so potapljači upoštevali vse varnostne predpise, uporabljali popolno opremo in da so bili privezani na eno vrv. Tok je bil po njegovih besedah tako močan, da so se potapljači začeli vrteti v krogu, pri tem pa so izgubili opremo. Z vrtincem je imela še posebej hude težave šesterica potapljačev, ki se iz primeža vodnega vrtinca niso uspeli rešiti, preostali potapljači pa so naslednjih 30 minut reševali njih. Ko so jih izvlekli, so bili že nezavestni, oživljanje pa je bilo neuspešno. Reševalci so danes našli tudi truplo 17-letnika.

Na območje je včeraj padla velika količina dežja, nesreča pa je bila po navedbah vodje reševalne službe Mohammada Hamdana Wahida posledica silovitega toka vode, pred katero je bil nemočen protipoplavni zid.

Dan, zavit v žalost

Na današnji žalni slovesnosti se je od reševalcev poslovilo približno 500 ljudi, nato pa so trupla potapljačev poslali v njihove domače kraje. Svojcem žrtev je sožalje izrekel tudi premier Mahathir Mohamad, na facebooku pa so se tragičnim junakom poklonili še pri nacionalni gasilsko reševalni službi. »Prvič se je zgodilo, da je umrlo kar šest uslužbencev. To je za nas zelo žalosten dan,« je pojasnil Wahid.