Sovraštvo

Na Hrvaškem prijeli napadalca na poslanca srbske manjšine

STA/B.K.
4. 10. 2018, 12.37
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 12.38
Deli članek:

Zagrebška policija je ovadila 36-letnika, ki je prejšnji petek na zagrebški tržnici metal ostanke hrane v poslanca srbske manjšine v hrvaškem saboru Milorada Pupovca. Krovno združenje srbske manjšine na Hrvaškem, Srbski narodni svet (SNV), je napad obsodilo kot "izraz sovraštva".

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Za napad je osumljen borec mešanih borilnih veščin Saša Mučnjak, ki je v sredo zvečer končal pri sodniku za prekrške v Zagrebu zaradi nedostojnega in predrznega obnašanja ter žalitve državljanov in kaljenja miru, za kar je predvidena denarna kazen v višini od 25 do 175 evrov ali 30 dni zapora, je danes poročal Jutarnji list.

Pupovac se je sprehajal v središču mesta s svojim saborskim in strankarskim kolegom iz Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Borisom Miloševićem, ko sta bila tarča napada z ostanki hrane iz ene od restavracij ob glavni mestni tržnici.

SDSS je koalicijska partnerka v hrvaški vladi, ki jo vodi HDZ.

SNV je v sporočilu po napadu spomnil, da ni šlo za prvi napad na 63-letnega Pupovca. Ocenili so, da je šlo za "primitiven napad" in "odprt izraz sovraštva, javno ponižanje in fizično ogrožanje Pupovca". Napad je potekal pred številnimi mimoidočimi v delu mesta, kjer je Pupovca mogoče videti vsak dan.

Premier Andrej Plenković je v današnjem uvodnem nagovoru na redni seji vlade napad v imenu vlade znova obsodil in ga označil za "skrajno nedopustno" dejanje. "Skupaj si moramo prizadevati za zmanjšanje napetosti v družbi, preprečevanje sovražnega govora. Nenehno je treba kazati, kateri politični akterji so v tej državi resni in odgovorni in kateri niso, slednjih pa je veliko," je dejal.

Napad na Pupovca so konec minulega tedna obsodile tudi levosredinske in sredinske stranke v parlamentu ter poslanci nacionalnih manjšin, kot tudi mnoge javne osebnosti. Pupovca je po incidentu poklical tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Pupovac je eden od poslancev z najdaljšim stažem in najbolj izpostavljen politični predstavnik srbske manjšine na Hrvaškem. V zadnjem času je bil pogosto tarča napadov skrajne desnice, ker se je ob avgustovski obletnici hrvaške operacije Nevihta udeležil dneva spomina na trpljenje ob izgonu Srbov, ki ga obeležujejo v Srbiji.

Pupovca so kritizirali, da se na slovesnosti, ki je potekala v Bački Palanki v Srbiji, ni nemudoma odzval na izjave Vučića, ki je Hrvaško primerjal z nacistično Nemčijo v kontekstu trpljenja Srbov med operacijo Nevihta in po njej.

Od Pupovca so zahtevali, da javno izrazi lojalnost hrvaški državi, kot tudi sklic tematske saborske seje, kar je predsednik sabora Gordan Jandroković zavrnil. Pupovac je takoj po slovesnosti v Srbiji odgovoril, da ne more biti odgovoren za izjave drugih.

Desničarski krogi na Hrvaškem, tudi tisti znotraj HDZ, nasprotujejo sodelovanju SDSS v hrvaški vladi. Na Hrvaškem ocenjujejo, da desničarji z napadi na Pupovca poskušajo vnesti razdor med SDSS in premierja Plenkovića, ki je po lanskem razpadu koalicije z desnosredinsko stranko Most neodvisnih list, oblikoval novo vladno koalicijo s SDSS in sredinsko Hrvaško narodno stranko (HNS). Desničarskim jastrebom ni po volji niti HNS, a so njihovi napadi usmerjeni proti Pupovcu.

Med sredino saborsko razpravo o spremembah zakona o orožju je poslanec HDZ Stevo Culej, ki je znan po protisrbskih stališčih, predlagal, da bi vsem "psihično in fizično zdravim Hrvatom", ki živijo ob meji s Srbijo, dovolili posedovanje orožja, ker "se ne ve, kaj prinašata noč in prihodnost". Opozicijska SDP je opozorila, da je Culejev predlog oborožitve Hrvatov "nevaren in fašističen".