Vse več podrobnosti

Umor novinarja naročil ta multimilijonar?

S.R.
4. 10. 2018, 11.19
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 11.38
Deli članek:

Na dan prihaja vse več podrobnosti o umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove.

Profimedia
Za umorom naj bi stal bogat poslovnež Marian Kočner.

Potem ko so slovaški kriminalisti v povezavi z umorom prejšnji teden aretirali tri moške in nato še italijansko prevajalko Aleno Z., ki jo sumijo, da je naročilo za umor posredovala morilcem in jim tudi izročila denar, se je svetovna javnost spraševala, kdo stoji v ozadju tega zločina. Slovaški mediji zdaj poročajo, da naj bi umor naročil podjetnik in multimilijonar Marian Kočner, ki mu je bil Kuciak že dlje časa trn v peti.

55-letni premožnež Kočner, katerega domnevno sporne posle je v zadnjih letih preiskoval Kuciak, sicer v priporu že sedi zaradi neke druge zadeve, a povezava med njima je jasna. Bolj vprašljiva je vloga prevajalke Alene, ki jo je sicer razkrinkal eden od priprtih osumljencev. 44-letnica s Kuciakom naj ne bi bila v konfliktu, a naj bi bila globoko zadolžena, po poročanju slovaških medijev pa naj bi kot prevajalka delala tudi za Kočnerja. V priporu naj bi sicer spregovoril osumljenec Zoltan A., ki je po lastnih besedah deloval kot posrednik med Aleno ter domnevnim morilcem Tomasom S. in njegovim voznikom Miroslavom M. Kriminalistom je izjavil še, da mu je Kočnerjevo ime, ki da je umor naročil, izdala Alena.

Profimedia
Kočner s soprogo Karolino.

Kočner je novinarju Kuciaku javno grozil že lansko jesen. Takrat je razlagal, da bo o novinarju in njegovi družini objavil podobne »umazane podrobnosti,« kot jih je novinar objavil o podjetniku. Kuciak, ki je prejel tudi več groženj s smrtjo, je to takrat prijavil policiji, a ta ni ukrepala.

Novinarja in njegovo zaročenko so umorili februarja letos na domu v kraju Velka Mača, ki leži približno 65 kilometrov vzhodno od slovaške prestolnice.