Grozljiva pričevanja

Pretresljiva razkritja iz zavoda Kengurujčki: oglasili so se na pristojnem ministrstvu

T.L.
4. 10. 2018, 14.42
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 17.25
Deli članek:

Na ministrstvu so ponovili, da ne gre za vrtec in da gre za popolnoma nelegalnega izvajalca.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Potem ko smo že v torek kot prvi v časniku Novice Svet24  poročali o naravnost šokantnem dogajanju, ki naj bi ga bili deležni majhni otroci za štirimi stenami zasebnega zavoda Kengurujčki, se te dni veliko staršev ukvarja predvsem z vprašanjem, kako je mogoče, da se naši najmlajši in najbolj ranljivi lahko zelo hitro znajdejo v rokah napačnih ljudi z vzgojnimi prijemi, ki to sploh niso oziroma ne sodijo v naše stoletje. Vprašanje, ki najverjetneje muči predvsem tiste starše, ki so v preteklosti svoje otroke zaupali v varstvo zasebnega zavoda prijaznega imena Kengurujčki. Poročanje o grozljivki, ki naj bi se dogajala za štirimi stenami, odmeva med ljudmi in sploh bližnji sosedi zavoda težko verjamejo, da se je neprimerno vedenje, če smo mili v izbiri besed, dogajalo v njihovi sredini. 

Zdaj bodo del zgodbe morali pojasniti tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter preveriti, ali so v veljavnih predpisih morebitne pomanjkljivosti, ki bi jih bilo potrebno v izogib prihodnjih ponovitev zlorab na račun najmlajših popraviti ter Inšpektoratu RS za šolstvo, ki opravlja nadzor nad delom vrtcev, kar vključuje nadzor nad uresničevanjem zakonov, drugih predpisov in aktov, ki urejajo organizacijo, opravljanje predšolske vzgoje v vrtcih in namensko porabo javnih sredstev. Zadevo pa že, kot smo poročali, obravnava policija, ki je minuli teden prejela prijavo glede dogajanja v zavodu.

Ministrstvo: Gre za popolnoma nelegalnega izvajalca

In iz ministrstva za izobraževanje so se oglasili danes: na novinarski konferenci sta izjavo podala vodja sektorja za predšolsko vzgojo Vida Starič Holobar in glavni inšpektor za področje šolstva Tomaž Rozman.

Primer Kengurujčki
je prva prijava domnevnega nasilja pri zasebnih varuhih otrok letos, so povedali na ministrstvu.

Rozman pa je ob tem dodal, da je možno za zavod registrirati cel kup dejavnosti, vprašanje pa je, katero dejansko izvaja. In če dejansko izvaja varstvo otrok, mora izvajalec izpolnjevati pogoje ministrstva za izobraževanje. Na vprašanje o tem, ali pristojni preverjajo razkorak med seznamom tistih, ki imajo dejavnost varstva otrok registrirano, in tistih, ki so vpisani v razvid, pa je med drugim opozoril, da inšpektorji ob sedanjem številu ne morejo preverjati vsega. Inšpektorjev za šolstvo je sicer 11, operativnih pa je osem, je še pojasnil.

Starič Holobarjeva je sicer prepričana, da za primer Kengurujčki ni kriva sistemska napaka, pač pa zloraba zakona, ki "je lahko groba zavestna napaka". Dodala je še, da inšpektorji večkrat odkrijejo izvajalce, ki delajo na črno, saj se javno ponujajo staršem.

Na vprašanje, kdo nadzira zavode, ki delujejo na črno, je Rozman povedal, da lahko "vsak inšpektor vodi postopek, če zazna nepravilnosti". (STA)

Holobarjeva je ponovila, da ne gre za vrtec in da gre za popolnoma nelegalnega izvajalca. Vsakdo, ki želi izvajati varstvo predšolskih otrok, mora biti vpisan v razvid. Vse ostalo je nelegalno izvajanje varovanja. Zavoda Kengurujčki v razvidu ni, je dodala.  Starše je posvarila, naj bodo pozorni pri pridobivanju informacij in podpisovanju pogodb, preden otroke vpišejo v zasebno varovanje.

Rozman pa je dejal, da si je ob gledanju posnetkov želel le eno: da to, kar gleda, ni res. Dodal je še, da inšpektorji obiska v takih primerih ne najavijo. 

Oglasil se je tudi Janković

Oglasil se je tudi ljubljanski župan Zoran Janković in  dejal, da obsoja dogodek in kot stari starš ne ve, kako bi ravnal, če bi se to zgodilo njegovemu vnuku. Zagotavlja, da so otroci v vseh javnih vrtcih v Mestni občini Ljubljana povsem varni vrtcih.  

Predšolsko vzgojo v Sloveniji po določbah zakona o financiranju in organizaciji vzgoje in izobraževanja opravljajo vrtci in zasebniki, vzgoja pa se lahko opravlja tudi na domu. Pogoji za opravljanje varstva oziroma vzgojno-izobraževalne dejavnosti se glede na različne oblike razlikujejo, poroča STA, kjer so strnili značilnosti posameznih oblik varovanja predšolskih otrok.

  • javni vrtec

Ustanovitelj javnih vrtcev je lokalna skupnost.

Javni vrtci morajo imeti za opravljanje dejavnosti vzgoje in izobraževanja zagotovljene strokovne delavce, ki imajo predpisano izobrazbo, ter prostor in opremo, ki jih določi minister oziroma z zakonom pooblaščena zbornica. Svojo dejavnost lahko začnejo opravljati po vpisu v razvid, ki ga vodi ministrstvo, pristojno za predšolsko vzgojo.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje je v Sloveniji 108 samostojnih javnih vrtcev in 226 javnih vrtcev pri osnovnih šolah.

  • zasebni vrtec

Ustanovitelj zasebnih vrtcev je lahko domača in tuja fizična ali pravna oseba.

Zasebni vrtci, ki izvajajo programe za predšolske otroke, tudi tisti, ki programe izvajajo po posebnih pedagoških načelih, morajo izpolnjevati enake pogoje za strokovne delavce, prostor in opremo, kot so predpisani v javnem vrtcu. Svojo dejavnost lahko začnejo opravljati po vpisu v razvid, ki ga vodi ministrstvo, pristojno za predšolsko vzgojo.

Zasebnemu vrtcu lahko lokalna skupnost dodeli tudi koncesijo za opravljanje javne službe.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje je v evidenci vpisanih 88 zasebnih vrtcev.

  • vzgojno-varstvena družina

Program predšolske vzgoje lahko vrtec ali zasebni vzgojitelj organizira tudi v vzgojno-varstveni družini. Ta oblika vzgoje in varstva se izvaja na domu vzgojitelja ali pomočnika vzgojitelja, ki je zaposlen v vrtcu, ali na domu zasebnega vzgojitelja.

Za otroke prvega starostnega obdobja lahko to obliko vzgoje in varstva opravljajo tisti, ki izpolnjujejo pogoje za vzgojitelja ali pomočnika vzgojitelja, za otroke drugega starostnega obdobja pa tisti, ki izpolnjujejo pogoje za vzgojitelja, če imajo v skladu z normativi in standardi zagotovljen prostor in opremo.

  • zasebni vzgojitelj

Kot zasebnik lahko opravlja vzgojo predšolskih otrok, kdor izpolnjuje pogoje za vzgojitelja, pomočnika vzgojitelja ali svetovalnega delavca v javnem vrtcu, aktivno govori slovenski jezik, ni v delovnem razmerju za polni delovni čas, ima stalno bivališče v Sloveniji (kar ne velja za državljane EU), mu ni s pravnomočno odločbo prepovedano opravljanje dejavnosti in je vpisan v razvid, ki ga vodi ministrstvo, pristojno za predšolsko vzgojo.

Zasebni vzgojitelji lahko opravljajo dejavnost predšolske vzgoje v sodelovanju z vrtci, samostojno kot izvajalci predšolske vzgoje otrok na domu ali v okviru organizirane vzgojno-varstvene družine na svojem domu.

Zasebni vzgojitelji se morajo vpisati v register, ki ga vodi ministrstvo, pristojno za področje predšolske vzgoje.

Trenutno so po podatkih ministrstva vpisani trije zasebni vzgojitelji.

  • varuh otrok na domu

Medtem ko lahko zasebni vzgojitelj izvaja program predšolske vzgoje, varuh predšolskih otrok izvaja zgolj varstvo.

Varuh predšolskih otrok lahko izvaja svojo dejavnost v stanovanju eno ali večstanovanjske stavbe, ki ima veljavno uporabno dovoljenje, prostorih, ki izpolnjujejo pogoje, predpisane za vrtce, prostorih poslovne stavbe, ki morajo biti prilagojeni otrokom tako, da jim je na voljo igralnica, sanitarije in garderoba.

Pogoj za pridobitev statusa varuha predšolskih otrok na domu je končan program srednjega strokovnega ali splošnega izobraževanja z dodatno poklicno kvalifikacijo oziroma izpolnjevanje pogojev za strokovnega delavca na področju vzgoje in izobraževanja, vključno z opravljenim strokovnim izpitom. Varuh predšolskih otrok na domu pa se mora prav tako vpisati v register, seznam varuhov vodi ministrstvo, pristojno za področje predšolske vzgoje.

Po njihovih podatkih je trenutno vpisanih 335 varuhov, pregled zaključujejo na STA.

vir: zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakon o vrtcih, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport