STE ŽE POSKUSILI?

Šport, ki je navdušil in zasvojil množice

Tea Dečman
5. 8. 2018, 09.00
Deli članek:

Že nekaj let je ta oblika rekreacije prava uspešnica, v njej uživajo mladi in stari. Supanja se lahko hitro naučimo, potem pa nas kar malo zasvoji.

Dreamstime
Začeti je preprosto, končati pa verjetno ne boste želeli. Zato se boste vedno znova vračali na sup.

Tudi če sami še niste nikoli stali na supu, ste tovrstne veslače gotovo že videli, saj jih je povsod polno, na morju, jezerih in tudi po rekah. In kaj je tako privlačnega v tej dokaj novi obliki gibanja? Ni se je težko naučiti, za supanje ne potrebujete veliko kondicije, hkrati pa med stoječim veslanjem delajo skoraj vse mišice telesa. In še nekaj pri tej dejavnosti pritegne toliko ljudi: sprostitev. Ko zaveslaš od obrežja nekam na sredo jezera in se zliješ z naravo, je občutek res prijeten.

TELO BO SAMO NAŠLO RAVNOTEŽJE

Posebno če boste na supu stali prvič, poleg deske in vesla uporabite tudi varovalno vrv. Prvi del vrvi pritrdite na desko, drugi konec pa na stopalo, s čimer preprečite, da bi vam desko odneslo, če padete z nje. Za začetek se odpravite na mirno vodo, da dobite občutek. Postavite se na sredo deske, lahko tudi malo bolj nazaj (ne preveč), se poravnajte in začnite veslati. Morda se vam bodo malce tresle noge, a boste najverjetneje že v naslednjih minutah ulovili ravnotežje in začeli mirno drseti po vodni gladini, in to brez kakšnega večjega naprezanja, čeprav bo zgornji del telesa ves čas aktiven, saj bo ohranjal ravnovesje na deski. Intenzivnost veslanja prilagodite glede na to, ali si želite sprostitev ali intenzivno vadbo. To je vsa filozofija. Supati se lahko naučite v petih minutah, brez kakšnega posebnega predznanja in pripravljenosti. Začeti je preprosto, končati pa verjetno ne boste želeli. Zato se boste vedno znova vračali.