Rekorderki

Misica Buba in mlekarica Piksna

Monika Levanič/Štajerski tednik
2. 8. 2018, 21.30
Deli članek:

Na kmetiji Hrga iz Juršincev se lahko pohvalijo s kar dvema kravama rekorderkama. Piksna je dala že 100.115 kilogramov mleka, Buba pa je bila ocenjena za najlepšo kravo.

Monika Levanič/Štajerski tednik
Štirinoga lepotica Buba z gospodarjem Ivanom

Časi za kmetijstvo so težki, predvsem v mlekarski panogi, vendar se za pridelavo kravjega mleka, vsaj sodeč po družini Hrga iz Dragoviča pri Juršincih, ni treba bati. Na kmetiji redijo 70 krav molznic in prav toliko plemenskih telic ter 50 bikov pitancev, obdelujejo 70 hektarjev kmetijskih površin in ponujajo raznovrstne sveže mlečne izdelke, od jogurtov, masla, kisle smetane do sirov ter drugih izdelkov. Na leto proizvedejo okoli 600.000 litrov mleka.

REKORDERKA PO KOLIČINI MLEKA

Črno-bela krava po imenu Piksna je druga potomka po biku Jeffersonu v Sloveniji, ki je presegla življenjsko mlečnost 100.000 kilogramov mleka. Deset let stara krava je dala namreč že 100.115 kilogramov mleka in ga še vedno daje. Ravno zdaj je breja. »To je uspeh dveh generacij, mene in mojega očeta. Zgodbo smo gradili že takrat, z izbiro pravega semena in vzgojo prave teličke. To je sreča. Polno je nekih dejavnikov, ki so se uskladili, da smo vzgojili tako žival,« je ponosen mladi rejec Denis Hrga, ki je še dodal, da je za zdravo kravo izjemnega pomena kakovostna krma.

Monika Levanič/Štajerski tednik
Piksna in ponosni mladi rejec Denis Hrga.

IMAJO TUDI NAJLEPŠO

Toda to še ni vse. Na ocenjevanju krav lisaste in črno-bele pasme ter veliki regijski razstavi živali, ki je potekala pred kratkim, je namreč naziv šampionke razstave odnesla prav njihova krava črno-bele pasme Buba.

Obeh uspehov so pri Hrgovih izjemno veseli, saj je to gotovo velik uspeh, pa tudi reklama za tovrstni »posel«.