Sramota

FOTO: Takšen zemljevid prodajajo pri nas

Si.R.
1. 8. 2018, 16.46
Posodobljeno: 1. 8. 2018, 17.10
Deli članek:

Mnogi starši ravno te dni kupujejo šolske potrebščine. Zemljevid sveta je ena tistih stvari, ki šolarju nedvomno pride prav. Še posebej, če je na njem vse poimenovano pravilno.

Težav z napačnim imenovanjem naše preljube majhne, podalpske države smo Slovenci vajeni. Skorajda ne zamerimo več, če nas zamenjajo s prav tako gorato in hribovito, a precej večjo Slovaško.

Vseeno pa bi radi, da se naši otroci naučijo pravilnega poimenovanja zemljepisnih imen in geografskih značilnosti – čemur je zemljevid navsezadnje tudi namenjen.

Slednjega je v preteklih dneh ponujal tudi eden od trgovcev, prisotnih na slovenskem tržišču. Na prvi pogled povsem običajen zemljevid pa je v resnici skrival za ves ocean napak. Nepravilna poimenovanja, tiskarski škrat, ki je pojedel črke, katastrofalni prevodi in besede, ki niso videle lektorja. Vse to se je skrivalo na natisnjenem obličju zemlje. Seveda so fotografije tega skoraj neuporabnega izdelka kmalu zaokrožile tudi po družbenih omrežjih, kjer je eden od uporabnikov zapisal: »Prevajalce in lektorje očitno precej slabo plačujejo.«

Nekaj primerov z omenjenega zemljevida sveta, objavljamo tudi mi.