Med vojaško parado

FOTO in VIDEO: Predsednik med govorom tarča poskusa atentata

J.P./STA
5. 8. 2018, 08.37
Posodobljeno: 5. 8. 2018, 10.57
Deli članek:

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je bil v soboto med govorom med vojaško parado v Caracasu tarča poskusa atentata z letalniki, ki so nosili eksploziv.

Xinhua/STA
Do incidenta je prišlo med veliko vojaško parado ob 81. obletnici ustanovitve venezuelske vojske.

Maduro je za napad obtožil kolumbijskega predsednika Juana Manuela Santosa. V Bogoti vpletenost zanikajo.

Do incidenta je prišlo med veliko vojaško parado ob 81. obletnici ustanovitve venezuelske vojske, ki je na eni glavnih avenij v Caracasu potekla v soboto pozno popoldne. Na njej je sodelovalo okoli 17.000 vojakov.

Parado v Caracasu so v živo prenašali tudi po televiziji. Kamere so najprej pokazale Madura, ki je prenehal govoriti in pogledal navzgor, očitno začuden, nato pa je močno počilo. Naslednji posnetki so le še pokazali, kako so se vojaki razkropili in začeli bežati, nato pa se je prenos prekinil.

Maduro v napadu ni bil poškodovan, je pa bilo ranjenih sedem vojakov.

Podrobnosti napada za zdaj še niso znane. Madura so njegovi telesni stražarji takoj zaščitili z neprebojnimi ščiti in ga z območja evakuirali, v napadu pa očitno ni bil poškodovan. Kmalu zatem je namreč v televizijskem nagovoru sporočil, da je bil tarča poskusa atentata in da so nekaj odgovornih zanj že prijeli.

"Ne dvomim, da za tem stoji skrajna desnica in Juan Manuel Santos," je dejal in dodal, da je preiskava že zelo napredovala in da so že zasegli nekaj dokazov. "Šlo je za poskus, da se me ubije. Hoteli so me umoriti," je še dejal in obljubil "pravico".

Dodal je še, da naj bi eden od odgovornih za načrtovanje napada živel v ZDA. Pri tem ni navedel ničesar v podkrepitev teh trditev, je pa izrazil pričakovanje, "da je predsednik Donald Trump pripravljen na boj s temi terorističnimi skupinami".

Maduro se sicer otepa številnih očitkov o avtoritarnosti, medtem ko je država v gospodarskem razsulu in mednarodno izolirana, revščina pa je v močnem porastu. Več sto tisoč prebivalcev te, sicer z nafto bogate južnoameriške države, je že pobegnilo v tujino zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Država je tudi sredi hiperinflacije. Po ocenah Mednarodnega denarnega sklada bi lahko letos dosegla milijon odstotkov. Maduro, 55-letni socialist, ki je leta 2013 zamenjal pokojnega Huga Chaveza, je z različnimi pravnimi manevri učinkovito zatrl vsakršno opozicijo, ki je ostala praktično brez demokratičnih sredstev za spremembo vladavine v državi. Vse bolj pa se Maduro zanaša na pomoč vojske.

Maduro je omenil "leteči objekt", ki naj bi pred njim eksplodiral. Minister za komuniciranje Jorge Rodriguez je povedal, da se je v bližini predsednikovega govorniškega odra detoniral eksploziv. Prav tako naj bi eksplozivna telesa razneslo na več krajih, kjer je potekala vojaška parada. Generalni tožilec Tarek William Saab pa je dejal, da je videl, kako je razneslo letalnik, ki je snemal parado. Med televizijskim prenosom letalnikov ni bilo videti. Letalniki naj bi sicer prileteli iz bližnjega stanovanja, ki ga je potem po eni od eksplozij zajel ogenj. Po drugih navedbah pa ta požar naj ne bi bil povezan z incidentom na paradi.

Neznana skupina

V Kolumbiji so se že odzvali, da so Madurove obtožbe, da naj bi atentat nanj naročil Santos, neutemeljene. "Predsednik je osredotočen na krst svoje vnukinje Celeste, ne pa v strmoglavljanje tujih vlad," je povedal neimenovani vir iz Santosovega kroga. Santos bo sicer v torek predal predsedniška pooblastila nasledniku Ivanu Duqueju, ki ga bo zamenjal po osmih letih predsedovanja Kolumbiji.

Odgovornost za napad je sicer prek Twitterja prevzela doslej neznana skupina "venezuelskih vojaških in civilnih domoljubov, lojalnih venezuelskemu ljudstvu, ki skušajo rešiti demokracijo v državi pod diktaturo". Poimenovali so se za Nacionalno gibanje vojakov v srajcah. Ta skupina doslej ni bila znana.

Incident v Caracasu sta že obsodili glavni venezuelski zaveznici, Kuba in Bolivija. Obsodila pa ga je tudi Turčija.