Pregrešno drago

Kampiranje na Hrvaškem samo še za bogataše?

Ž. K.
5. 8. 2018, 08.04
Posodobljeno: 6. 8. 2018, 11.16
Deli članek:

Cene namestitev pri naših sosedih so se v zadnjih letih dvignile v nebo. Slovenska družina je za osem dni kampiranja na hrvaškem otoku Pag odštela skoraj 1000 evrov!

avtokampi.si
Hrvati razmišljajo tudi o dvigu turistične takse za 25 odstotkov.

Številne slovenske družine so že zaključile letošnje dopustovanje. Največ se jih je odpravilo na Hrvaško, nekateri pa se s počitnic že vračajo z glavobolom, ki so ga povzročile visoke cene. Še pred nekaj leti je veljalo, da je kampiranje način dopustovanja, ki si ga je lahko privoščil vsak. A z leti se tudi to spreminja. Mobilne hiške odganjajo pavšaliste v prikolicah, luksuzni avtodomi so vse večji in večji, tudi šotori imajo že kuhinje in kopalnice. Kampi se povpraševanju seveda prilagajajo, ob tem pa seveda tudi dvigajo cene.

Facebook
Račun, ki je slovensko družino pričakal na koncu dopusta.

Facebook
Ponudba kampov v Grčiji je cenejša.

Cene v nebo

Naši sosedi so v preteklih nekaj letih veliko denarja vložili v posodobitev in prenovo kampov in tisti, ki sodijo v kategorijo štirih zvezdic, so temu primerno tudi dvignili cene oziroma bolje rečeno vsako leto dvigajo cene in vse več je gostov, ki prebledijo, ko vidijo končni račun. Tako smo na družbenem omrežju Facebook zasledili sledeč zapis, ki ga je objavil Slovenec, ki je kampiral v kampu Šimuni na otoku Pagu: »Cene so naši južni sosedi res navili v nebo!!! Parcelo za kamp prikolico v tretji vrsti od morja (še to ne prav veliko – avto se komaj na parcelo zraven stisneš – kolesa so na cesti) + dve odrasli osebi + 2 otroka (starosti eden 3 in drugi 6 let) ti za 8 dni zaračunajo 931,02 eur! Še enkrat ... govorim o parceli, ne o najemu hiške. Haloooo ...«

Množičen odziv

Pod njegovim zapisom se je nato zvrstila cela vrsta objav, iz katere lahko dobimo realno sliko o cenah dopustovanja. V sosednjem kampu Straško je šotorila družina s tremi otroki in plačala »le« 500 evrov za osem dni. Ena izmed družin, ki je svojo prikolico za 10 dni postavila ob morju v kampu Valkanela pri Vrsarju, je plačala 850 evrov.

Prelep in predrag Kamp Šimuni leži na otoku Pag, med Novaljo in mestom Pag. Je eden najbolj znanih in največjih kampov na tem delu Jadrana. 

Še vedno ugodno

Oglasili pa so se seveda tudi tisti, ki vedo, da se da ob jadranski obali še najti kampe, ki so žepu prijazni. Tako ena izmed kampistk poroča, da je v kampu Soline pri Biogradu za parcelo v prvi vrsti ob morju, kjer sta z možem in tremi otroki bivala kar tri tedne, plačala 720 evrov. Za dve odrasli osebi in dva otroka za 10 dni je bilo trebav kampu Padova na Rabu plačati 400 evrov. Na Hvaru, ki sicer slovi po visokih cenah, pa je ena izmed družin z dvema otrokoma za 14 dni uživanja v šotoru plačala 560 evrov.

Cene v kampih so odvisne od kategorije kampa, opremljenosti in velikosti parcele ter oddaljenosti od morja. Največ gostov na Hrvaškem želi bivati v kampih s štirimi zvezdicami. 

Daljši izlet

Ne manjka pa tistih, ki zaradi višjih cen na Hrvaškem raje naredijo kakšen kilometer več in se odpravijo bodisi do Grčije, Črne gore in Albanije, ali pa proti Italiji in otokom, kot so Sardinija, Korzika in Elba. Cene tam naj bi bile praviloma nižje kot na Hrvaškem, res pa je, da je treba prišteti ceno poti.