Portoroški hoteli

Razprodaja slovenskih hotelov: Veliko zanimanje za prodajo mimo postopka

L.T.
4. 8. 2018, 19.30
Posodobljeno: 4. 8. 2018, 19.36
Deli članek:

Čeprav bi morali biti konsolidirani in postopno prodani, DUTB očitno želi čim prej do denarja. Počivalšek ga ne blokira.

STA
Wellnes Hotel Apollo, 4 zvezdice.

Za lastništvo nad hoteli naj bi se potegoval srbski tajkun Miodrag Kostić, ki je že za drobiž kupil hotel Kempinski. Istrabenz je v preteklih letih vanj vložil 100 milijonov, Kostić ga je kupil za 25 milijonov.

6 hotelov Life Class, ki se bohotijo na portoroški rivieri, gre v prodajo. Vendar prestrukturiranje hotelskih podjetij v državni lasti ne poteka povsem po črki Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021, ki jo je dal spisati minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

»Strategija se izvaja v vsej svoji vsebini. Predvideno je, da se skoncentrira lastništvo v slovenskem nacionalnem holdingu. V drugem koraku naj bi SDH ustanovil turistično divizijo in konsolidiral ta podjetja. Tretji korak je privatizacija korak po korak,« je odločen Počivalšek.

Nejasno je tudi, ali bo strategija lahko uveljavljena, ko bodo hoteli v rokah tujega lastnika. Počivalšek na tej poti vendarle ne pričakuje pretresov. »Ni pomembno, ali se za to zanima italijanski iredentist ali srbski tajkun ali madžarski državnih holding s šestimi zaposlenimi,« je povedal na nacionalni televiziji. »Pomembno je, da naši organi, ki upravljajo s tem premoženjem, vedo, kaj hočemo,« je bil Počivalšek poln optimizma.

STA
Grand hotel Portorož, 4 zvezdice.

Istrabenz turizem v prodajo mimo postopka?

Slovenski državni holding (SDH) je lani naročil za 205 tisočakov vredno finančno analizo hotelskih družb v državni lasti. Naročilo je dobila hrvaška družba Horwath i Horwath Consulting Zagreb, za katero Počivalšek vztraja, da gre za mednarodno podjetje. Mediji so neuradno izvedeli, da se je pri pripravi analize zapletlo, saj svetovalno podjetje v načrtovanem časovnem okvirju ni prejelo vseh potrebnih podatkov.

Zdaj se zapleta tudi pri nadaljnjih korakih prodaje hotelov, kot si jo je zamislil Počivalšek. V Istrabenzu so namreč pred dnevi začeli prodajo hčerinske družbe Istrabenz turizem s šestimi hoteli v Portorožu. Za pridobitev ponudb so znova najeli svetovalno družbo, tokrat ameriško CBRE, ki je na številne možne strateške partnerje in finančne sklade naslovila vabilo k oddaji ponudb.

STA
Socializing Hotel Mirna, 4 zvezdice.

DUTB prodaja, pravi, da v skladu s strategijo

Istrabenz je sicer zadolžen za 137 milijonov evrov, večina tega dolga je v zadnjem letu prešla pod Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki si ga lasti kar 90 odstotkov. Istrabenz turizem je sicer eden ključnih stebrov državnega turističnega holdinga, kot si ga je zamislil Počivalšek, a ga DUTB očitno namerava prodati, preden bo konsolidiran pod SDH. Po neuradnih informacijah naj bi od vodstva Istrabenza DUTB pričakoval, naj do konca oktobra pridobi najmanj eno zavezujočo ponudbo za portoroške hotele.

»Vse odločitve, ki jih je DUTB do zdaj sprejel v zvezi s terjatvami do turističnih družb, po našem razumevanju niso v nasprotju s strateškimi cilji države za razvoj te panoge,« so za medije izjavili v slabi banki. V SDH, ki ga je država zadolžila za konsolidacijo hotelskih družb, prodaje Istrabenza turizma niso komentirali, ker da niso njegov lastnik.

STA
Mind Hotel Slovenija, 5 zvezdic.

STA
Hotel Riviera, 4 zvezdice.

STA
Hotel Neptun, 4 zvezdice.