Pekel na Zemlji

Evropa na žaru: padajo rekordi, na Portugalskem že 46 stopinj Celzija

S.R.
4. 8. 2018, 15.40
Posodobljeno: 4. 8. 2018, 15.56
Deli članek:

Ekstremen vročinski val že kosi na jugozahodu Evrope. Vremenoslovci so napovedali »pekel na Zemlji.« Pekel je tukaj.

Profimedia
Jugozahod Evrope v primežu peklenskih temperatur.

Napovedi vremenoslovcev, ki so Španiji in Portugalski za ta konec tedna napovedali »pekel na Zemlji«, se uresničujejo. V Španiji so do tega trenutka že zabeležili tri z vročinskim valom povezane smrti. Zadnjo, moškega srednjih let, so našli ležečo na ulici v Barceloni. Iz ust mu je tekla kri, reševalci pa so pozneje sporočili, da je umrl zaradi toplotnega udara.

Bo to v kontinentalni Evropi najtoplejši dan od začetka merjenja temperatur? Rekord še vedno držijo Atene, kjer so leta 1977 izmerili neznosnih 48 stopinj Celzija. V Španiji in na Portugalskem živo srebro še nikoli ni preseglo meje 47 stopinj Celzija.
»Pekel je kraj na Zemlji. Iberski polotok se bo morda segrel do 50 stopinj Celzija,« je v začetku tedna izjavil meteorolog John Hammond, njegov kolega po poklicu, Richard Miles, pa ga je dopolnil, da je na celini realistično pričakovati največ 48 stopinj Celzija, a da se temperature lahko povzpnejo tudi višje. Peklenska vročina naj bi trajala vse do noči na ponedeljek.

Severe Weather EU / Twitter
Bo padel rekord.

IPMA
Temperature ob 12.30 uri.

Portugalski meteorologi sicer nekoliko mirijo, saj naj bi vroč zrak iz Afrike s sabo nosil tudi peščene delce, ki naj bi vročo zver vsaj nekoliko držali na povodcu. Kljub temu so danes lokalne temperaturne rekorde izmerili že v osmih portugalskih pokrajinah. Iz nekaterih delov države že poročajo, da so do začetka popoldneva temperature dosegle 46 stopinj Celzija, veliko dela pa imajo tudi gasilci, saj je izbruhnilo več požarov.

V Španiji, kjer so z vidika povprečnih temperatur po celotni državi včeraj zabeležili najtoplejši dan v zgodovini – živo srebro se je v povprečju ustavilo pri 36,5 stopinje Celzija -, je zaenkrat še »znosno«. V Sevilli, kjer je najbolj vroče, so do tega trenutka izmerili »pičlih« 42 stopinj Celzija. Vročina daje tudi Italijane in med njimi vsaj enega Slovenca, po naključju našega bralca, ki nam iz Trsta poroča, da je bila noč neznosna, vročina da je neusmiljeno pritiskala do polnoči, nastanitveni obrat pa da je v njegovi sobi premogel zgolj samcat ventilator. V Italiji so danes najvišje temperature izmerili v Trstu in Firencah, in sicer 35 stopinj Celzija. Dramatično je tudi v Franciji, kjer so zaradi neznosne vročine začasno ustavili štiri jedrske reaktorje.