Nemirno nebo

Strela 23-krat darila v poslopje, dvakrat v skupino ljudi

M.K.
4. 8. 2018, 20.10
Posodobljeno: 4. 8. 2018, 20.15
Deli članek:

Na Veliki planini je v četrtek strela udarila v štiri pohodnike. Dva je lažje poškodovala, enemu je najverjetneje rešil življenje švedski zdravnik, ki je bil v bližini.

Wikipedia
Strela je v četrtek udarila na Veliki planini.

Strela udarila med pogrebom Eden izmed bolj nenavadnih primerov udara strele se je zgodil leta 2005 na Brezovici, ko je strela udarila v kovinski križ, ki ga je nosil 62-letni pogrebec. Moški je v bolnišnici podlegel poškodbam. 

Strela je ob 13.53 stresla celotno pastirsko naselje na Veliki planini. Udarila je v skale za enim izmed pastirskih stanov. »Po do zdaj zbranih podatkih je znano, da je strela udarila v skalo pri Škofovi bajti, kjer so v neposredni bližini stale štiri osebe,« je sporočila tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Nataša Pučko.

Eden jo je odnesel brez vidnejših poškodb, dva sta bila lažje poškodovana, strela jima je tudi ožgala oblačila, medtem ko je četrti zaradi udara utrpel srčni zastoj. Življenje slednjega je najverjetneje rešil švedski zdravnik, ki se je z družino nahajal ob eni izmed bližnjih pastirskih koč in je moškega takoj začel oživljati.

Center za obveščanje je aktiviral pripadnike gorske reševalne službe, reševalce in gasilce, na Veliko planino sta pripeljali dve reševalni vozili, v zrak pa je poletel tudi helikopter nujne medicinske pomoči, ki je vse štiri pohodnike odpeljal na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Čeprav eden izmed njih ni imel vidnih poškodb, so ga odpeljali na opazovanje, saj lahko zaradi udara strele pozneje nastopijo tudi motnje srčnega ritma.

Letos najbolj na udaru Štajerska

Največ boste za varnost pred strelami naredili, če se boste na turo v gore podali navsezgodaj zjutraj, saj se boste tako lahko do popoldanskih neviht že varno spustili v dolino.

Letošnje že dalj časa trajajoče nestanovitno vreme je vplivalo tudi na povečano število strel, ki so dosegle tla. V povprečju sicer samo vsaka šesta strela doseže zemljino površje, medtem ko so preostale med oblaki. Iz poročil Uprave za zaščito in reševanje je razvidno, da so se pristojne službe letos ukvarjale s posledicami 32 udarov strel, medtem ko se je lani v celotnem letu ta številka ustavila na 30. Največkrat, kar 23-krat, je strela udarila v različne objekte, petkrat v drevo, dvakrat pa je zadela skupino ljudi. Največkrat so se s posledicami udara strele ukvarjali na Štajerskem, kjer je udarila osemkrat, nato pa sledita Gorenjska in Koroška.

V gorah najbolj varno melišče

Najvarnejša zaščita pred nevihto sta objekt, ki ima strelovod in avtomobil. Če pa nas nevihta kljub vsemu ujame v gorah, je po navedbah planinske zveze najvarneje na meliščih, kjer vztrajajte v čepečem položaju ali sedite na nahrbtnik. Pomembno je, da zavzamete čim nižji položaj in s sebe odstranite tudi vse kovinske predmete, še svetuje planinska zveza. Izogibati se je dobro osamljenim drevesom, skalam rdečih odtenkov, saj je v njih precej kovine, zato strele tja pogosteje udarijo, ter tudi bližini žičnic in jeklenic.