Paradižnik

Plesen jim uničuje pridelek

K.M.
4. 8. 2018, 10.00
Deli članek:

Številni, predvsem vrtičkarji, so letošnje poletje razočarani. Njihov pridelek paradižnika namreč počasi propada ...

Profimedia

Letošnje vlažno poletje je krivo, da predvsem tisi, ki se z gojenjem paradižnika ne ukvarjajo profesionalno, ostajajo brez pridelka. Razlog se skriva v plesni, proti kateri se v okolju domačega vrta le težko borijo, rastlina in plodovi pa propadajo dobesedno pred njihovimi očmi. 

Številne rastline paradižnika je letos namreč napadla gliva Phytophthora infestans, ki ji pravimo tudi krompirjeva ali paradižnikova plesen, le-ta pa okuži stebla in plodove krompirja in paradižnika ter je ena izmed najbolj izstopajočih glivičnih bolezni teh dveh rastlin.

Zakaj do pojava glive sploh pride? 

Do pojava plesni pride predvsem takrat, ko je rastlina predolgo v vlažnem okolju, hkrati pa temperature zraka niso prenizke (močno pod 20 °C) ali previsoke. Torej letošnje poletje ponuja idealne pogoje za razvoj te glivične okužbe priljubljenega pridelka. 

Profimedia

Kako plesen opazimo?

Na paradižniku se na robovih listov najprej pojavijo svetlosive do svetlorjave pege nepravilnih oblik, kasneje potemnijo in se začnejo sušiti. Če je okolje dovolj vlažno, se na spodnjem delu listov začne pojavljati tudi umazano bela plesen. Na steblih se okužba kaže v temnih pegah, največkrat tam, kjer izraščajo listi. Okužba lahko pride tudi na plodove, ki postajajo temni, trdi in na mestu okužbe tudi razpokajo. 

Kaj lahko storimo?

Proti okužbi se zaradi vremenskih pogojev težko borimo. Največ kar lahko naredite je, da nadzorujete zalivanje, da pri rastlini nepotrebno ne povzročate še dodatne vlage. Plesnive liste in plodove pa čim hitreje odrežite in jih ne odvrzite v kompost, saj tako lahko okužbo prenesete v zemljo.