JAZ PA POJDEM …

Namesto na morje jo mahnite v planine

Z.F. / Novice Svet24
8. 7. 2018, 12.00
Posodobljeno: 8. 7. 2018, 17.24
Deli članek:

Si tudi vi želite nekoliko drugačnega dopusta? Razmišljate o hribih, gorah, miru, svežem gorskem zraku, okolju, v katerem je telefonski signal prej izjema kot pravilo? Vsekakor boste poskrbeli za dober odklop, zato ne čakajte.

Dreamstime
Čudoviti razgledi, mir in jezera so raj, ki ga boste našli v Kranjski Gori.

Slovenija ponuja ogromno zanimivih destinacij, ki so primerne tako za izkušene pohodnike kot tudi za tiste, ki se s pohodništvom in planinarjenjem srečajo prvič. Planinarjenje oziroma morda celo gorništvo je primerno tudi za družine, saj otroci spoznajo veliko novega. Bogat rastlinski in živalski svet odkrijejo z orientacijskimi oznakami in še in še. Kaj pa stroški?

Dreamstime
Neokrnjena narava, majhne hiške, pastirji in krave. To je Velika Planina.

VELIKA PLANINA

Če se boste odločili za obisk pastirske pravljice v neokrnjeni naravi, boste za povratno vozovnico za dva odrasla in do štiri otroke odšteli do 40 evrov.  Tam boste obiskali zanimivo pastirsko naselje, ki velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi. Prepoznavno je po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja celo simbol Velike planine. Strehe, krite z značilnimi smrekovimi skodlami, pastirji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do septembra, in odlične domače mlečne dobrote so gotovo odličen razlog, zakaj obiskati Veliko planino. Obiščete lahko tudi Preskarjev muzej, ki je odprt do sredine septembra. Za vstop boste odrasli odšteli tri evre, otroci pa 1,5 evra.

KRANJSKA GORA

Kranjska Gora je raj za pustolovce. V poletnim mesecih se lahko odločite za pohodništvo, kolesarjenje, obisk pravljičnih dežel, poletno sankanje, spust z zip linom … Ne pozabite na znamenitosti in vodne potočke, tam na vas čakajo tudi Ajdovska deklica, slap Peričnik, jezero Jasna, številni zgodovinski spomeniki, domačije, muzeji in cerkvice. Če si boste zaželeli panoramskega prevoza s sedežnico Vitranc, boste odrasli za povratno vozovnico odšteli 11 evrov, otroci pa osem. Če se boste spustili po poletnem sankališču Besna Pehta, boste odrasli za eno vožnjo odšteli 11 evrov, otroci pa osem.