Čas je za kumare

Preprosti recepti: odplaknite strupe, hidrirajte telo

Z.F./Novice Svet24
8. 7. 2018, 10.00
Deli članek:

Na vrtu lahko v teh dneh že veselo obiramo kumare, ki so odlične za osvežilne solate, očiščevalne napitke … Veste, da pomagajo tudi pri opeklinah, hujšanju in slabem zadahu? Preverite!

Dreamstime
Detoks napitek

Kumare smo Evropejci že v antiki prinesli iz Indije in že takrat so veljale za priljubljeno hrano, ki odžeja in čisti. Kar 95 odstotkov kumare namreč sestavlja voda, ta pa je polna rudnin, predvsem kalija, magnezija in kalcija. Vsebujejo tudi selen, ki je še posebej učinkovit v boju proti raku, poleg tega pa tudi vitamine A, B, C, D in E, ki se nahajajo v lupini, zato jih nikar ne lupite.

Dreamstime
Z uživanjem kumar boste poskrbeli za izgorevanje maščob.

SLAB ZADAH

Zaradi antibakterijskih lastnosti, ki jih imajo kumare, boste hitro odpravili to tegobo. Kos kumare dajte v usta, nekoliko prežvečite, počakajte 30 sekund nato pa pojejte ali izpljunite. Ponovite večkrat na dan.

ODPLAKNITE STRUPE, HIDRIRAJTE TELO

Kumare zaradi številnih mineralov in vitaminov veljajo za odlično hidracijo športnikov. Kumarice ali kumarično vodo priporočajo med vadbo in po njej, saj telesu povrnejo večino tistih vitaminov in mineralov, ki jih med potenjem izgubljamo v največji meri. V olupku se skriva največ vitamina C, zato jih nikar ne lupite, temveč raje dobro operite. V kumarah se ob boku vitaminov nahaja tudi precej silicija, ki spodbuja čiščenje telesa, zaradi česar so nepogrešljive pri očiščevalnih dietah.  

DETOKS NAPITEK ZA POLETJE

Za napitek boste potrebovali večji vrč, v katerega narežite dobro oprano kumaro z lupino, dodajte rezine limete in liste mete. Prelijte z vodo in vrč čez noč postavite v hladilnik. Detoks napitek nato uživajte čez dan.

NAD RAZLIČNE BOLEZNI: Kumare blažijo tudi simptome sladkorne bolezni, zaradi velikih količin kalija, učinkovito uravnavajo krvni tlak in odpravljajo presežke sečne kisline. 

Kumar nikar ne lupite, saj se v olupku skriva največ Vitamina C in drugih zdravju koristnih rudnin.

16 kcal se nahaja v 100 gramov kumar, maščob in sladkorja pa praktično ni. Zato so odlične za diete.

OSVEŽILNA, NASITNA IN DIETNA SOLATA

Z uživanjem kumar boste poskrbeli za izgorevanje maščob, obenem pa spodbudili presnovo, zato poskrbite, da se bodo na vašem jedilniku znašle čim pogosteje. Pripravite si lahko nasitno in okusno solato za na pot, malico ali kosilo. Priročne so tudi za hiter prigrizek na poti, saj jih ni treba lupiti, prav tako pa zanje ne potrebujete pribora. Za kosilo ali malico si pripravite kumarično solato, v katero nasekljajte še nekaj mlade čebule ali česna, prelijte z jogurtom, začinite z drobnjakom, limeto in poprom ter si zagotovite zdrav in lahek obrok, poln vitaminov in rudnin.

NAD RAZLIČNE BOLEZNI

Kumare blažijo tudi simptome sladkorne bolezni, zaradi velikih količin kalija, učinkovito uravnavajo krvni tlak in odpravljajo presežke sečne kisline.

Dreamstime
Kumaričina solata