REKREACIJA

S kolesom v gozd in na potep v hribe in gore

T.D./Novice Svet24
7. 7. 2018, 13.00
Deli članek:

Vadba na prostem, na svežem zraku, se ne more primerjati z dejavnostmi v telovadnici ali fitnesu. Kljub nekoliko višjim temperaturam je poletje idealno za gibanje v naravi.

STA
Pohodništvo je že od nekdaj najbolj priljubljena oblika rekreacije med Slovenci.

Ko se poletne temperature dvignejo, se po navadi zgodi dvoje. Po eni strani nas lepo vreme vabi na prosto, po drugi strani pa nas misel na vadbo v vročini zadrži v prijetni senci doma. Izkoristite poletje za športne dejavnosti, ki vas bodo tudi nekoliko ohladile.

SUP

Vadba na supu je celosten način rekreacije, saj poleg celotnega sklopa mišičnih skupin krepimo koordinacijo in ravnotežje. In poleg izboljšanja počutja se nam znatno krepi koncentracija. Ko se supa nekoliko navadimo, lahko na njem izvajamo tudi jogo ali pilates. Prvih nekaj poskusov je težkih, saj se počutimo negotove in ravnotežje lovimo tudi zavestno. Po nekaj poskusih pa se glava navadi na premično podlago in se udomači z mislimi. Čeprav telo še vedno dela in lovi ravnotežje, se glava ne obremenjuje več oziroma ozavesti lovljenje ravnotežja, kar pomeni, da lahko vaje izvajamo enako kot na trdi podlagi.

KOLESARJENJE

Je zabavno, saj je poleg vadbe lahko družabni dogodek. Podajte se na kolesarski izlet v gozd, v hladno zavetje drevesnih krošenj. Na kolesu boste v pol ure porabili od 150 do 300 kalorij ali več. Kolesarjenje je idealna priložnost, da bolje spoznate zanimive kraje v okolici, saj s kolesom premagujemo veliko večje razdalje kot pri hoji ali teku.

POHODNIŠTVO

Pohodništvo je eden najučinkovitejših načinov, kako izklesati in okrepiti svoje telo, obenem pa je to ena najprijetnejših oblik športnih dejavnosti in sprostitve, še posebej v vročih mesecih. Zato ni prav nič čudnega, da je pohodništvo že od nekdaj najbolj priljubljena oblika rekreacije med Slovenci. Prihajajoči julijski dnevi so kot nalašč za izlet v bližnje gore.

VESLANJE

Večina ljudi sploh ne pomisli na veslanje kot odlično kardiovadbo; predvsem zato, ker zahteva nekaj dodatne opreme in nekaj načrtovanja. Za veslanje boste seveda potrebovali vodno površino in čoln z vesli, ko pa poskrbite za to, vam bo na voljo zelo učinkovit trening, ki vam bo pomagal predramiti in okrepiti celotno telo.