Iskanje večine

Bo Janša zavrnil Pahorja?

Matej Klarič/sta
8. 7. 2018, 12.35
Deli članek:

Rezultat junijskih parlamentarnih volitev je dodobra zakompliciral sestavo tokratne vlade. Zmagovalka volitev, Janševa SDS, bo namreč le stežka prepričala dovolj strank za sestavo vladne koalicije. Tudi Marjanu Šarcu, ki je bil s svojo stranko na drugem mestu, pa koalicije ne bo ravno lahko sestaviti.

Mediaspeed
Andraž Zorko iz družbe Valicon, pričakuje, da bo predsednik SDS predsedniku republike Borutu Pahorju prihodnji teden povedal, da ne bo sprejel kandidature za izvolitev na mesto predsednika vlade.

Šarec namreč za sestavo koalicije, poleg petih levo-liberalnih strank, za oblikovanje vlade potrebuje tudi stranko Levica ali NSi. Slednji so že dejali, da v koaliciji ne želijo sodelovati z Levico in to postavili kot pogoj za oblikovanje vlade. Vendar pa se pri tem postavlja vprašanje, ali bo NSi sploh pripravljena vstopiti v takšno koalicijo. Zaradi kopice strank v koaliciji svojega neoliberalnega programa v koaliciji verjetno ne bi mogli izvesti v takšni meri, kot si to sami želijo. Obenem pa bodo skupni jezik z NSi težko našle tudi vse ostale levo-liberalne stranke v parlamentu, ki bi morale v tem primeru pravzaprav oblikovati precej bolj desno usmerjeno koalicijo.

Na drugi strani bo tudi Janša težko sestavil vlado. Poleg glasov NSi in Jelinčičeve SNS, ki je že dejala, da bi bil pripravljen vstopiti v Janševo vlado, bi namreč potrebovali še glasove vsaj dveh strank. Šarčeva stranka namreč precej verjetno ne bi vstopila v takšno koalicijo. Poleg Cerarjeve SMC, ki naj bi ji Janša ponujal za stranko zelo mamljive ministrske položaje, bi v takšno koalicijo morala vstopiti še ena stranka iz levo-liberalnega bloka. Pri tem se je omenjalo predvsem stranko Alenke Bratušek. Čeprav je del SMC pripravljen vstopiti v takšno koalicijo, pa ji probleme pri tem povzroča članstvo, ki bi temu nasprotovalo. Precej verjetno pa bi na volitvah izgubili tudi velik del glasov. Podobno pa bi se zgodilo tudi s stranko Alenke Bratušek. Obenem pa je za stranke precej neugoden tudi scenarij z novimi predčasnimi volitvami, katerih rezultat je povsem nepredvidljiv. Nižja udeležba bi po predvidevanjih lahko še bolj koristila SDS, ki ima zvesto volilno bazo, še toliko bolj, ker je liberalna sredina, ki je nekoč volivce združevala pod mogočno Drnovškovo LDS, razbita na več manjših delov.  

Bobo
Marjan Šarec

»Janša ne potrebuje poraza«

Kot je za STA povedal Andraž Zorko iz družbe Valicon, pričakuje, da bo predsednik SDS predsedniku republike Borutu Pahorju prihodnji teden povedal, da ne bo sprejel kandidature za izvolitev na mesto predsednika vlade. Janša je namreč še vedno zmagovalec volitev, če bo šel kot kandidat za mandatarja na glasovanje v DZ in ne bo izvoljen, pa bo postal poraženec. "On ne potrebuje poraza," je prepričan Zorko. Zato tudi razume, da si Janša trenutno pretirano ne prizadeva za sestavljanje koalicije. "Konec koncev je toliko strank jasno povedalo, da z njim ne gre v koalicijo, da je precej nesmiselno, da bi se boril za to," pravi Zorko. Dodaja, da je Janša velik strateg in gre pri tem absolutno za njegovo taktiko. Janšo je sicer nepripravljenost ostalih strank za sodelovanje z njim precej znerviralo že med predvolilno tekmo. Na enem izmed zadnjih soočenj je zato nezadovoljen odšel iz studia Radia Slovenija in dejal, da jim želi uspešno sestavljanje koalicije.

Arhiv
Edini način, da levosredinske stranke sestavijo vlado, je po mnenju Zorka ta, da popustijo NSi in ji dajo nesorazmerno več glede na število glasov, ki jih je stranka dobila na volitvah

NSi postala ključna stranka

Kar se tiče pogajanj o sestavljanju vladne koalicije pod taktirko predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki do petkovih pogovorov pri predsedniku republike Borutu Pahorju še niso prinesla zaveze o 46 poslanskih glasovih, pa Zorko dopušča dve možnosti. Po eni strani bi lahko šlo za taktiziranje: če bi Janša vendarle sprejel mandat in bil poražen, bi se ta koalicija ponudila kot odrešitelj. A Zorku se zdi bolj verjetno, da peterica levosredinskih "enostavno ne pride skupaj z NSi". To je zdaj pri sestavljanju vladne koalicije po njegovem mnenju ključna stranka. Edini način, da levosredinske stranke sestavijo vlado, je ta, da popustijo NSi in ji dajo nesorazmerno več glede na število glasov, ki jih je stranka dobila na volitvah. "To je edini način, da bodo prišli do vladanja," je prepričan Zorko.

V NSi ne vedo, kaj je manj tvegano

Težava pa je, ker se NSi ne zna odločiti, kaj bi bilo v tem trenutku zanje bolj in kaj manj tvegano. "Zanje je tvegano karkoli naredijo," je prepričan analitik. Sam si ne upa napovedati, kako se bodo odločili, saj je očitno, da so glede tega vprašanja razdeljeni. "Če bi bili malo bolj podjetni, bi ugotovili, da v tej svoji poziciji lahko zelo veliko iztržijo," je izpostavil.

Bobo
Novakova je pretekli teden zavrnila podporo vladi pod vodstvo Janeza Janše in opozorila stranko, da bi bilo lahko sodelovanje v koaliciji z Janšo pogubno za stranko.

Besede nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak, ki je opozorila, da zna Janša svoje partnerje tudi uničevati, pa bi morali v tej stranki vzeti zelo resno, je prepričan Zorko. Novakova je namreč prevzela stranko, ki je izpadla iz parlamenta po tistem, ko je bila štiri leta del Janševe koalicije. "Ona ve, o čem govori, ko reče, da Janša v koaliciji uničuje stranke," je poudaril.

»Zakaj bi Levica tvegala?«

Če se NSi odloči, da bo ostala v opoziciji, pa vlade zelo verjetno ne bo, meni Zorko. Kot morebiten koalicijski partner namreč v tem primeru ostane le še Levica, za katero pa ocenjuje, da si ne želi vladati. "Ta stranka je tipična opozicijska stranka, odlično se znajde v opoziciji, lahko je glasna, lahko si izmišljuje predloge, ki so popolnoma neuresničljivi in jih nihče ne bo sprejel," je dejal.

S takšnim ravnanjem Levica po njegovem mnenju pridobiva volivce, kar se je pokazalo tudi na zadnjih volitvah. "Zakaj bi to tvegali," se sprašuje Zorko, ki je prepričan, da bi Levica ob nestabilni mavrični vladi le še dograjevala svojo volilno bazo.

"Na novih volitvah bi pridobili SDS in Levica"

Analitik zato nove volitve še vedno vidi kot trenutno najverjetnejši scenarij. "Kako kmalu bodo, pa je odvisno od tega, kdo si volitev res želi," je dodal. Na njih bi po njegovi oceni najbolj pridobili SDS in Levica, saj bi se lahko volivci, če se sredinskim strankam ne bo uspelo dogovoriti, pomaknili k skrajnostim na desni in na levi. "To tudi pojasni, zakaj se Janez Janša in tudi Luka Mesec ne vznemirjata," je dejal Zorko.

Je pa ob morebitnih novih volitvah zelo veliko negotovosti pri vseh ostalih strankah, pravi Zorko. Na njih bi po njegovi oceni verjetno največ izgubila LMŠ kot pretendentka za vodenje vlade, ki ji ni uspelo. V precej slabši poziciji bi bila tudi SD zaradi svojega "koketiranja na eni strani z Levico, na drugi z zmerno sredino", meni.