Tajska

Tvegana reševalna akcija ujetih tajskih dečkov se je začela

MK/sta
8. 7. 2018, 08.52
Posodobljeno: 8. 7. 2018, 08.56
Deli članek:

Na Tajskem se je danes začela reševalna akcija v jami ujetih dečkov in njihovega nogometnega trenerja.

Profimedia
Potapljači potrebujejo kakšne štiri ure, da pridejo do dečkov. Njihovo reševanje iz jame pa lahko traja do 11 ur za vsako osebo posebej.

Po napovedih naj bi reševalna akcija prvega dečka, ki se je začela ob 5. uri po srednjeevropskem času, trajala najmanj 11 ur, za celotno skupino pa do štiri dni. 12 dečkov in njihov trener so v jami na severu države ujeti že več kot dva tedna.

"Potrjujem, da smo pripravljeni za današnjo operacijo," je pred začetkom reševalne akcije dejal Narongsak Osotthanakor, guverner pokrajine Chinag Rai, ki vodi reševalno akcijo. Dodal je, da je čas primeren, da je gladina vode sprejemljiva ter da so potapljači pripravljeni za reševanje, dečki pa "telesno in duševno" za izhod iz jame. Gladina vode je namreč izdatno padla, zato je ta čas najbolj primeren za reševanje, pred napovedanim obilnim deževjem. Samo včeraj jim je uspelo gladino vode znižati za dodatnih 30 centimetrov. Guverner je še povedal, da bodo dečke iz jame posamično reševala po dva potapljača skupaj.

Reuters
Tajski potapljač, ki sodeluje v naporni reševalni operaciji.

Prvega dečka naj bi po besedah Narongsaka iz jame rešili okoli 16. ure po srednjeevropskem času.

V reševalni akciji sodeluje skupno 18 potapljačev, od tega pet Tajcev.

Profimedia
Voda v jami je izredno kalna, ponekod so močni tudi tokovi, potapljači pa se morajo do dečkov ponekod prebijati prek ozkih sifonov.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener so v jami ujeti od 23. junija, ko je močan dež poplavil jamo in zaprl izhod iz nje. Trenutno se nahajajo na suhem območju jame približno štiri kilometre od izhoda iz jame, kjer pa je v zadnjih dneh začela padati raven kisika. Ker so za te dni napovedane obilne padavine in ker bi raven kisika lahko padla na kritično raven, kjer bi bilo ogroženo življenje dečkov in trenerja, so se reševalci odločili za naporno in nevarno akcijo reševanja. Druge alternative niti niso imeli, ker drugega izhoda iz jame niso našli. Obilno deževje pa bi lahko jamo povsem napolnilo z vodo. 

Tudi ujeti tajski dečki, ki so v jami že od 23. junija, naj bi bili pripravljeni na reševanje, podporo začetku reševanja pa so dale tudi njihove družine. 

O tem, kako težavno bo reševanje smo pisali že včeraj: 

• Slovenski jamarski potapljač: "Nihče nima izkušenj za tako ekstremne situacije."

Pred začetkom reševanja je tajska reševalna skupina potapljačev objavila spodnjo fotografijo in zapisala, da so skupaj z mednarodnimi potapljači pripravljeni rešiti nogometno moštvo.