RAZJARJENI

»Naše hiše ob kartodromu niso vredne nič več!«

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
8. 7. 2018, 07.55
Deli članek:

Čeprav je kartodrom v Slovenji vasi začel obratovati šele pred enim mesecem, so krajani na nogah. Razkorak med lastnikom kartodroma in prebivalci je prevelik.

C.G.
Predvsem tekmovalni karti naj bi bili zelo glasni.

Prebivalce moti prevelik hrup, izpuhi, ne verjamejo meritvam, pridobljenim dovoljenjem za obratovanje … »Hočemo živeti v zdravem okolju«, »To je nenormalno, naše hiše po vašem prihodu niso vredne nič več « in še marsikatero krepko je bilo slišati na skupnem sestanku krajanov z vodstvom občine in predstavniki AMZS.

Dvignili so adrenalin

Pred približno mesecem dni je AMZS razpošiljal vabila na odprtje posebne, že 29. poslovne enote AMZS Center kartinga in moto športa v Slovenji vasi. »Vsem ljubiteljem moto športa bomo ponudili nov nabor storitev, ki bodo poskrbele za dvig adrenalina …« so zapisali v vabilu na odprtje. Adrenalina pa z odprtjem nove enote niso dvignili le ljubiteljem teh majhnih hitrih avtomobilov, temveč tudi krajanom. Ti so se takoj po prvi dirki združili in začeli aktivnosti.

Želijo, da se kartodrom zapre

Pred nekaj dnevi so se sestali in spisali skupni dopis ter ga posredovali predstavnikom AMZS. Ti so jim bili sicer tudi osebno pripravljeni prisluhniti, čeprav, kot jih je na njihovem skupnem srečanju spomnil župan občine Hajdina Stanislav Glažar, to ni njihova obveza. Tudi direktorica AMZS Lucija Živa Sajevic je poudarila, da se bodo držali vseh zakonskih določil, a je v isti sapi večkrat poudarila, da si v luči dobrega sodelovanja želijo živeti v sožitju s krajani in poskušati poiskati skupni jezik. Sodeč po dogajanju na tokratnem srečanju bo to sicer precej težko. Krajani si namreč želijo, da se kartodrom zapre, kar je glede na dejstvo, da ga je AMZS kupil z jasnim namenom, da ga trži, zelo malo verjetno. Sajevičeva je sicer ob koncu srečanja celo predlagala, naj krajani odkupijo kartodrom ali najdejo drugega kupca. Ob tem je dejala tudi, da je malo verjetno, da bi se bil tisti, ki se je za slovenjevaški kartodrom zanimal sočasno z AMZS, s krajani sploh pripravljen pogovarjati: »Privatnik bo to vzel kot najbolj profitabilno stvar, deloval bo skladno z zakonodajo, neozirajoč se na krajane!«

D.K.
Krajani zahtevajo prenehanje delovanja kartodroma.

Govorili veliko, dogovorili malo

AMZS je kartodrom od Dravskih elektrarn Maribor, ki so ga gradile, kupil leta 2016. Za nakup so se odločili na podlagi že pridobljenih dovoljenj. A poročilom, ki so podlaga za njihovo izdajo, krajani preprosto ne verjamejo. Prepričani so, da niso veljavni, zato zahtevajo nove meritve. Po zakonu imajo na AMZS časa, da opravijo nov monitoring, natanko 15 mesecev, a krajane razburja dejstvo, da se tega ne lotijo nemudoma. Prepričani so, da razlog tiči v tem, da jim ustrezajo veljavne meritve iz poročila, starega šest let. Sajevičeva je sicer dejala, da so neuradno že izmerili hrup in da je v mejah dovoljenega, uradno pa, da so meritve drage in jih bodo izvedli v času, kot to dopušča zakonodaja. Po burni razpravi je župan predlagal, naj občina naroči nove meritve; da se izognejo dvomu krajanov, pa bodo izvajalca izbrali skupaj.

Lahko bi bilo huje

Letos bodo v Slovenji vasi izpeljali skupno tri dirke, preostalo so manjši dogodki, ki so za krajane prav tako moteči. Sajevičeva je sicer krajane »pomirila« rekoč, da imajo povpraševanje tudi za drift in tekmovanja z motorji, ki bi povzročili še bistveno več hrupa, a da so ustavili vse te aktivnosti. »Brez sinergije z vami, občani, ne bomo uvajali novih dejavnosti,« je spravljivo sklenila.