Sramota

Grozljivo priznanje: Redovnice matere Tereze prodajale otroke

Ž.K. / Novice Svet24
7. 7. 2018, 20.45
Deli članek:

SRAMOTA Indijo pretresa škandal, v katerega so vpletene nune redu misijonark ljubezni, ki ga je ustanovila mati Tereza. Nune naj bi masovno prodajale otroke.

Profimedia
Red misijonark ljubezni je mati Tereza ustanovila leta 1950.

Mati Tereza, leta 1910 rojena kot Agnes Gonxa Bojaxhiu albanskim staršem v Makedoniji, je leta 1949 v tedanji Kalkuti, danes Kolkati, odprla prvo šolo za revne, leta 1950 pa je ustanovila red misijonark ljubezni. Leta 1979 je za pomoč najrevnejšim prejela Nobelovo nagrado za mir. Umrla je leta 1997 v Kalkuti, stara 87 let.

Indijske oblasti so zaprle zatočišče v državi Džarhad, ki so ga vodile pripadnice rimskokatoliškega reda misijonark ljubezni, ki ga je ustanovila znamenita mati Tereza. Obtožbe, ki so doletele eno izmed redovnic in še eno osebo, so šokantne. Pod okriljem človekoljubne ustanove naj bi namreč potekala trgovina z otroki.

Prodanih najmanj šest otrok

Zatočišče je bilo namenjeno nosečim neporočenim ženskam. Predstavnik indijske policije Aman Kumar je medijem pojasnil, da so redovnice priznale prodajo najmanj šestih otrok, kupci pa so bili pari, ki ne morejo imeti otrok. Natanko koliko otrok je bilo preprodanih, policija še ugotavlja, prav tako pa ne vedo, za kako široko mrežo je šlo in koliko ljudi je še vpletenih.

Nizke cene in popusti

V redu misijonark ljubezni zadeve še niso komentirali. Arti Kujure, načelnica socialnih služb v Džarhadu, je pojasnila, da so nune za posameznega otroka računale med 40 tisoč in 100 tisoč rupij oziroma od 500 do 1250 evrov, cena pa je bila odvisna od plačilne sposobnosti posvojiteljev. Delovanje nun so policisti začeli spremljati na podlagi govoric in jih opazovali kar šest mesecev.

Reuters

Prodaja nekaj običajnega

Misijonarke ljubezni so sprva skrbele, da so bili otroci posvojeni po legalni zakonski poti, ko pa so oblasti leta 2015 poenostavile zakonodajo in jo spremenile tako, da so posvojitelji lahko postale tudi samske osebe in ločenci, so izvajanje legalnih posvojitev opustile. Kot kaže, so se odločile za drugačno in dobičkonosnejšo pot. Arti Kujure je napovedala, da bodo zdaj preverili delovanje vseh tovrstnih zatočišč v državi, saj so dobili namige, da naj bi otroke prodajali tudi drugje.

Svetnica

Postopek razglasitve matere Tereze za svetnico je bil eden najhitrejših v zgodovini cerkve. Leta 2003 ga je začel Janez Pavel II., ko jo je razglasil za blaženo, Papež Frančišek pa je leta 2016 dokončal postopek in jo razglasil za svetnico.