Izključeni

Čistka v slovenski politiki: Iz strank niso hoteli, zato so jih počistili

L.T. / Novice Svet24
8. 7. 2018, 07.43
Deli članek:

Čistke niso tuje praktično nobeni politični stranki. Kako jih izvedejo, pa je odvisno od tega, ali bo očiščeni šel prostovoljno ali bo pri tem potrebne malce pomoči.

Bobo
Brglez si ni rešil časti, ko mu je to ponudil Cerar. Pustil se je izključiti.

Pred tedni nas je presenetila novica, da so iz stranke SMC izključili Milana Brgleza. Da v stranki obstajajo trenja, smo sicer vedeli že prej, vendar je bila pri zadevi zares presenetljiva le poteza, da Brglez ni izkoristil možnosti za džentelmenski umik.

Možnost mu je šef stranke Miro Cerar ponudil nekaj dni poprej: naj odstopi kot podpredsednik stranke in se umakne v ozadje. Brglez pa si ni želel rešiti časti in odstopiti iz »osebnih razlogov«, kot se, da se izognejo pretirani drami, praviloma razidejo džentelmeni.

Podobniku dali nogo v SLS

Martin Metelko
Podobnik je »pobožal« Zidanška, ta ga je vrgel iz stranke.

Mesca izključili, sklep neizvršen

Iz stranke Iniciativa za demokratični socializem so vrgli tudi svojega koordinatorja Luko Mesca, z razlogom, da je ponaredil sklep lokalnega odbora Kranj. Sklep se ni izvršil, saj se svet stranke z njim ni seznanil.

Podobno se je pripetilo Marjanu Podobniku, ki da je sprva oklofutal nekdanjega predsednika SLS Marka Zidanška (Podobnik trdi, da ga je le pobožal), nato pa ga je razsodišče SLS izključilo iz stranke. Uradni razlog je bilo obrekovanje strankinih predstavnikov v medijih in neupoštevanje sklepov stranke. Neuradno je Podobnik stranki začel presedati, ker se je z Janezom Janšo usklajeval glede glasovanja za vodstvo v Kmetijsko-gospodarski zbornici Slovenije (KGZS). Z manevri je želel na stranski tir postaviti interese Petra Vriska v KGZS; Vrisk je sicer član izvršnega odbora SLS.

Iz SLS so leta 2012 čez vrata pognali tudi nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Tedanji predsednik Radovan Žerjav mu je prav tako dal možnost džentelmenskega izstopa, vendar je Kangler ni izkoristil.

Jeretiča iz SD odnesle »stalinistične čistke«

Bobo
Jeretič je bil žrtev »stalinističnih čistk«.

Leta 2014 so Socialdemokrati iz svojih vrst izključili Sebastjana Jeretiča, ki je za to »stalinistično čistko« okrivil nekdanjega glavnega tajnika SD Uroša Jauševca. Jeretiču so sicer ponudili, da gre iz stranke dostojanstveno, vendar tega ni storil. »Hotel sem videti, kdaj in kako me bodo končno le izključili. Opravičujem se za to svojo nekorektnost,« se je glasila Jeretičeva katarza.

Hojs se je v javnosti preveč oglašal

STA
Hojsa so vrgli iz Nove Slovenije, ker jo je preveč kritiziral.

Čistke niso tuje niti stranki Nova Slovenija, ki je leta 2016 s sklepom izvršilnega odbora izključila nekdanjega obrambnega ministra Aleša Hojsa in to utemeljila s »konstantnim neprimernim vedenjem do stranke in nespoštovanjem nekaterih članov njenega vodstva«. Stranki je prvič dvignilo pokrov, ko je Hojs kritiziral Mateja Tonina, ko je ta kot poslanec glasoval za dodelitev pravic institutu nekdanjega predsednika države, kar je Milanu Kučanu prineslo nekaj dodatnih evrov k njegovi pokojnini. Hojs je nato stranko večkrat javno kritiziral, češ da je njen program preveč neoliberalen, še ostrejši pa je bil do politike »osvoboditve stranke od SDS«, ki jo je tedaj vodila Ljudmila Novak.

Čistke v SDS bi zahtevale lasten članek

STA
Brejc je razumel sporočilo Janševe hladnosti in izstopil.

Odstop iz osebnih razlogov je pogost evfemizem, s katerim se počiščeni iz stranke izognejo javni sramoti, tisti, ki je vihtel kladivo, pa očitkom, da se v stranki kritični glasovi utišajo. 

Andrijana Starina Kosem, Dragutin Mate, Sebastjan Erlah in Miha Brejc je le nekaj imen, ki so se znašla na seznamu nezaželenih v stranki SDS. Nekateri so bili izključeni, drugim je bilo zelo jasno dano vedeti, da zanje v stranki ni več prostora.

Najbolj zanimiva med temi je bila Brejčeva zgodba. Ko je njegov tast Gregor Virant, sicer nekdanji član SDS, s somišljeniki leta 2012 začel ustanavljati svojo stranko, se je Janša počutil izdanega. Brejca je poklical in poizvedel, kaj se dogaja, nakar mu je Brejc odgovoril, da utegnejo ustanoviti stranko, a da je zadeva še v povojih. Nekaj ur pozneje se je prvič v sedemnajstih letih zgodilo, da je šel Janša brez pozdrava mimo Brejca. Od tistega trenutka Brejc ni več dobival vabil na izvršilni odbor stranke, prav tako ne za svet stranke, zanj so se končala tudi obvestila po internem poštnem seznamu SDS. Brejc je razumel sporočilo in se odločil za džentelmenski izstop.