Reševanje tajskih dečkov

Slovenski jamarski potapljač: Nihče na svetu nima izkušenj za tako ekstremne situacije

S.R./STA
6. 7. 2018, 14.59
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 15.04
Deli članek:

Tako zahtevnega primera reševanja v jamah, kot je reševanje skupine dečkov v jami na Tajskem, jamarski potapljač reševalec Matej Mihailovski ne pomni.

Reuters
Jama Tham Luang je že sama po sebi zahtevna, poplavljena pa je zaradi ožin in močne kalnosti vode nevarna celo za izkušene potapljače, kaj šele za dečke, ki ne znajo niti plavati, je dejal.

"Jama ni težavna zaradi globine, pač pa predstavlja velik problem tok - voda namreč zaradi monsuna narašča in s tem ustvarja tok - kot tudi zaradi skoraj ničelne vidljivosti. Poleg tega je treba še preko ekstremno ozkih ožin, kar od potapljača po videnih slikah iz jame zahteva, da si opremo sname in jo da na drugi strani ožine nazaj nase," je povedal Mihailovski.

Sam si tako ne predstavlja, da bi ob tem s seboj vlekel še dečka, ki bi bil lahko zaradi razmer tudi paničen. To bi se lahko izšlo slabo: "Če bi bila vidljivost v vodi dobra, bi mogoče še šlo, prav tako bi pri zadostni širini lahko nadzoroval, kaj dela, in mu dajal napotke, mu kaj pokazal. Če pa bi to počel ob izjemno slabi vidljivosti, si ne znam predstavljati, kako bi to lahko delal," je dejal.

Mihailovski takšnega reševanja ne pomni

Ne predstavlja si, kako bi se slovenski jamarski potapljači lotili tako zahtevnega reševanja, predvsem zaradi številčno manjše ekipe. "Niti predstavljam si ne, kako bi se lotili takega reševanja brez podpore drugih ekip, saj je v Sloveniji le okrog 15 jamarskih potapljačev reševalcev. To so take ekstremne situacije, ko nima nihče na svetu pravzaprav nikakršnih izkušenj. Ne pomnim, da bi kdo sploh kdaj poskušal reševati na tak način."

Če bi v jami ostali ujeti potapljači, ki bi ostali brez opreme, bi jim jo pač prinesli in bi izplavali. Za nekoga, ki pa ni navajen vode in potapljanja, pa je to skorajda nemogoče. Poleg tega so dečki v jami že dva tedna, kar je zanje dodaten stres, lačni so in podhlajeni, je opozoril. "Motivacijo, da bi prišli iz jame, zagotovo imajo, vendar je kljub temu tvegano," je dodal.

O smrti potapljača, ki je pomagal pri reševanju, pa je Mihailovski povedal, da mu je morda zmanjkalo zraka, ker se je preprosto uštel pri preračunavanju potrebne količine. Po drugi strani pa gredo tudi zaradi pritiska javnosti potapljači do skrajnih meja, kar je bilo lahko usodno. "Težko karkoli rečem, ker me ni bilo zraven, lahko le domnevam glede na to, kar preberem," je zaključil izkušen slovenski jamarski potapljač in reševalec.