Začasne rešitve

Menjave na pediatriji: odhajajo trije domači kardiologi, prihajata dva tuja

G.G./STA
6. 7. 2018, 15.01
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 15.03
Deli članek:

Na ljubljanski pediatrični kliniki se s tem koncem tedna izteka službovanje vsem trem domačim pediatričnim kardiologom, ki so dali odpoved v maju. V ponedeljek pa začneta delati dva tuja pediatrična kardiologa - eden prihaja iz ZDA, drugi s Hrvaške.

STA
Kratek čas sta znotraj pediatrične klinike obstajala dva programa otroške srčne kirurgije: NIOSB in tisti znotraj UKC.

Ob tem je strokovni direktor pediatrične klinike Janez Jazbec zagotovil, da bodo tudi preko vikenda zagotovili stanje pripravljenosti pediatričnega kardiologa.

Starši po Jazbečevih besedah zato že dobivajo obvestila o terminih pregledov njihovih otrok. Dejal je, da bo za invazivno kardiološko diagnostiko in fetalno ehokardiologijo poskrbel eden od dveh prihajajočih tujih strokovnjakov. Na vprašanje, kako bo urejena pogodba z ameriškim strokovnjakov, saj še ni sprejeta potrebna zakonska sprememba, pa je odgovoril, da je za to pristojno ministrstvo za zdravje.

Glede komunikacije s tujima strokovnjakoma je Jazbec pojasnil, da bo za vse uradne dokumente pristojna strokovna prevajalska služba, ki jo bo zagotovil Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. "Za tekočo komunikacijo med zdravnikom in bolnikom pa bodo poskrbeli pediatri in specializanti, ki poleg pediatričnih kardiologov delajo na kardiološkem oddelku," je dodal.

Jazbec je poudaril, da so za oba tuja pediatrična kardiologa že pridobili mnenja o njuni strokovni usposobljenosti in jih poslali na ministrstvo. Hrvaški kardiolog, ki prihaja iz Mostarja, bo ostal na ljubljanski pediatrični kliniki do 31. avgusta. Glede obdobja zaposlitve ameriškega strokovnjaka pa je dejal, da je to v domeni inštituta za otroške srčne bolezni.

Najboljše možne rešitve, ne pa trajne

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je glede trenutnih razmer na otroški kardiologiji pojasnil, da so najboljše možne, ki so jih lahko zagotovili v zdajšnji situaciji, ne gre pa za trajno rešitev. "Oddelek intenzivne terapije bo od sobote, kot v preteklih tednih in mesecih, deloval stabilno naprej. Enako velja za oddelek otroške kirurgije," je zagotovil.