Kdo bo mandatar?

Pahor bo za predsednika vlade predlagal Janšo

S.R.
6. 7. 2018, 14.20
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 14.34
Deli članek:

Borut Pahor namerava za mandatarja predlagati Janeza Janšo, a se bo z njim o tem še posvetoval.

STA
Pahor je prepričan, da je najbolje če vlado sestavlja zmagovalec volitev.

Predsednik Borut Pahor je opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin v državnem zboru ugotovil, da nihče ne uživa podpore za izvolitev za predsednika vlade. Zato bo držal besedo in za mandatarja predlagal predsednika stranke, ki je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev, sporočajo iz predsednikovega urada.

Relativna zmagovalka parlamentarnih volitev je bila Janševa SDS, mandat za sestavo vlade bo torej romal v njegove roke. Pahor se bo v prvi polovici prihodnjega tedna na uradnem srečanju najprej sestal s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom, nato pa predvidoma v drugi polovici tedna še z Janezom Janšo  in se z njim takrat posvetoval o možnosti, da ga predlaga za predsednika vlade.

Kot poroča STA, je Pahor v Vili Podrožnik danes gostil vodje poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, NSi in Levice. Šarcu so podporo izkazali predstavniki SD, SMC in LMŠ, medtem ko so v Levici to možnost zavrnili. STA še poroča, da vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat po posvetu ni dal izjave za medije, naj bi pa kot kandidata za mandatarja podprlo predsednika SDS Janeza Janšo šest poslancev NSi, ne pa tudi poslanka NSi Ljudmila Novak.