Avstrijska Štajerska

VIDEO: Imajo letalsko obrambo proti toči, pa prav pri njih redno klesti

G.G.
6. 7. 2018, 14.17
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 14.28
Deli članek:

Neurje je včeraj povzročala škodo zlasti na avstrijskem Štajerskem. Ocenili so jo na približno dva milijona evrov.

FF Birkfeld
Posledice neurja v mestu Birkfeld.

Huda ura je bila predvsem na jugu avstrijske Štajerske, streljal čez mejo. O naraslih potokih, zalitih cestah in kleteh ter odkritih strehah hiš in okleščenih nasadih poročajo iz Lipnice, Birkfelda in drugih krajev v okolici Gradca. V času najhujšega besnenja narave je brez elektrike ostalo 6500 gospodinjstev, gasilci pa so bili poklicani na pomoč na več kot 100 krajev. Dan po neurju so škodo, ki jo je povzročila toča, ocenili na približno dva milijona evrov, poroča Kleinezeitung.

Na tem mestu je primerno še enkrat spomniti na članek v reviji Zarja, v katerem so pisali o »mitu o protitočni obrambi«. Na avstrijskem Štajerskem izvajajo posipanje s srebrovim jodidom proti potencialno točonosnim oblakom, pa zato nimajo nič manj toče. Prav nasprotno, letos je pri njih klestila celo večkrat, kar se nekako sklada z opomini meteorologov, ki so že večkrat poudarili, da škropljenje s srebrovim jodidom točo celo okrepi ali pa povzroči zmanjšanje padavin in posledično sušo.

Ljudje pa še vedno verjamejo, kar pač želijo verjeti. In ker občine ter ministrstva vodijo »le« ljudje in ne »znanost«, je vlada tudi letos finančno podprla izvajanja letalske obrambe pred točo v severovzhodni Sloveniji.

Kmetijsko ministrstvo je sicer leta 2011 za izvajanje te dejavnosti namenilo 74.500 evrov, v naslednjih dveh letih pa jih je znižalo na okoli 56.000 evrov. Občine so ob tem prispevale 60 odstotkov denarja, pri čemer se je skupni znesek prispevka občin prav tako znižal s 110.800 leta 2011 na 82.500 evrov lani.