Pogovori pri Šarčevih

Zaplete se lahko pri deljenju ministrskih stolčkov

G.G./STA
6. 7. 2018, 12.44
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 13.18
Deli članek:

Pogovori pod okriljem LMŠ so za ta teden zaključeni. Iz LMŠ bodo predlog pogodbe potencialnim partnerjem poslali v ponedeljek, je pojasnil predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Bobo
Še se bodo dogovarjali.
V Levici ne vidijo možnosti, da bi predsednika LMŠ Marjana Šarca podprli kot mandatarja.

Predstavniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS, ki so te dni razpravljali o predlogih programskih točk posameznih strank, so danes pregledali še predloge SAB in DeSUS. Marjan Šarec je bodo za konec tedna pripravili predlog koalicijske pogodbe, cilj pa je, da bi o predlogu prihodnji teden odločali tudi na organih posameznih strank.

Prihodnji teden bodo sicer še poskušali uskladiti nekatera nesoglasja, saj se vsebinsko po Šarčevih besedah še niso dokončno uskladili. Pri tem pa, kot je pojasnil, ni NSi tista, pri kateri bi bilo največ razlik. Šarec ni želel pojasniti, med katerimi strankami so največje razlike, prav tudi ne tematik, pri katerih se razlike pojavljajo. Pojasnil je le, da morajo potencialni partnerji nesoglasja uskladiti "predvsem med seboj", ne pa z njimi. Zanikal je, da bi bil največji razkorak med SMC in SD, in pojasnil, da so na različnih področjih različna razhajanja, in sicer na različnih relacijah.

Prav tako se bo po Šarčevih prihodnji teden verjetno treba dogovoriti tudi o kadrovskem razrezu. "Tam se pa lahko zadeve zapletejo, pa ne zaradi nas," je dejal. Na vprašanje, kje bi se po njegovih pričakovanjih lahko zapletlo, je odgovoril: "To je tako, kot bi sedel v avto, pa bi me vprašali, na katerem ovinku pričakujem, da bom srečal koga." Pojasnil je, da se bo to videlo, ko bodo posamezne stranke podale svoje predloge, in zatrdil, da za zdaj o tem še niso spregovorili. "Ne vem, ali imajo partnerji tako velike zahteve, da jih ne upajo dati, ali kaj je temu vzrok," je dejal.

Napovedal je, da se bo število resorjev določalo po nekem ključu, ki pa ga še niso dorekli. Ponovil je, da načrtujejo, da bi sedanjim ministrstvom dodali še ministrstvo za digitalno družbo in nove tehnologije.

Glede napovedi večine poslancev NSi, da bodo na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju izrazili podporo predsedniku SDS Janezu Janši kot kandidatu za mandatarja, je dejal: "Saj je to tudi naš predlog, da Janez Janša dobi mandat za sestavo vlade." Prepričan je, da to na pogajanja šesterice strank ne vpliva in da je prav, da zmagovalec volitev dobi prvo priložnost, ker sami 46 glasov še nimajo.