Reševanje tajskih dečkov

Štirje dečki iz jame naravnost v bolnišnico

M.K./S.R./STA
8. 7. 2018, 12.51
Posodobljeno: 8. 7. 2018, 16.51
Deli članek:

Reševalcem je iz poplavljene tajske jame uspelo rešiti že štiri dečke.

Reuters
Danes so začeli z reševalno akcijo tajskih dečkov.

Reševalna akcija v jami ujetih dečkov in njihovega nogometnega trenerja se je pričela ob 5. uri po srednjeevropskem času. 

Predvidoma morajo dečki na poti iz jame hoditi, plezati, bresti po vodi in se potapljati. Guverner pokrajine Chiang Rai Narongsak Osotthanakor, ki vodi reševalno akcijo, je dejal, da je težko oceniti, koliko časa bo trajalo reševanje. Sprva so predvidevali, da bodo prvega dečka iz jame rešili okoli 16. ure po srednjeevropskem času, a sta prva dva svež zrak zadihala že dve uri pred tem. 

Tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na predstavnika mesta in istoimenske province Chiang Rai, pristojnega za zdravje, Tossathepa Boonthonga, je objavila, da sta dva dečka rešena. Najprej so ju oskrbeli v poljski bolnišnici zraven jame, nato pa sta s prizorišča odpeljali dve reševalni vozili. Tajske oblasti so zdaj sicer potrdile, da so na varnem štirje dečki.

Avstralski zdravnik, ki je dečke oskrboval v globinah, kjer so bili ujeti, je pred začetkom reševanja sicer odločil, da iz jame najprej rešijo najšibkejše dečke. Po navedbah reševalcev naj bi jim znatno nižji nivo vode danes omogočil, da so reševanje izpeljali v precej krajšem času, kot so sprva predvidevali, ter da so bili nekateri deli jame, ki so bili še v preteklih dneh pod vodo, danes prehodni, poroča Guardian.

Reuters
Pri reševanju tajskih dečkov pomagajo tudi številni prostovoljci.

Kakšen je načrt?

Med drugim bodo morali dečki dlje časa preživeti pod vodo in prvič v življenju uporabljati potapljaško opremo, nekateri ne znajo niti plavati. Med potapljanjem bodo nosili celoobrazne maske, ki so lažje obvladljive za novince, kisikovo bombo pa bo predvidoma za dečka nosil potapljač pred njim.

Po približno polovici poti bodo dosegli točko, ki je široka ravno za eno osebo. "Tam je predor, kjer gre prehod gor in se v spustu zoži in se je treba malo obrniti in je res ozko," je dejal Narongsak Osotthanakor, guverner pokrajine Chiang Rai, ki vodi reševalno akcijo.

Po ozkem prehodu bodo prispeli v sobano, ki jo potapljači uporabljajo za svojo bazo. Tu se bodo dečki spočili in se nato odpravili na lažji del poti, ko bodo šli peš iz jame. V zadnjih dneh so namreč prečrpali toliko vode, da je del poti zdaj prehoden po suhem. Zunaj jih že čaka zdravniška ekipa, ki jih bo nato prepeljala v bolnišnico.

Štiri skupine

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener so v jami ujeti od 23. junija, ko je močan dež poplavil jamo in zaprl izhod iz nje. Trenutno naj bi se nahajali na suhem območju jame približno štiri kilometre od izhoda iz jame.

Po poročanju časnika Bangkok Post naj bi dečke in trenerja razdelili v štiri skupine. Najprej naj bi se na pot proti izhodu odpravila skupina štirih dečkov, nato naj bi sledili dve skupini, v kateri bodo po trije dečki, v zadnji skupini pa bodo dva dečka in trener.

Izkušeni potapljači za celotno pot v obe smeri potrebujejo 11 ur, predvidevajo pa da bo ravno toliko ur sedaj trajala pot od točke, kjer se nahaja nogometna ekipa, do zunanjosti. Glavno nevarnost sicer predstavlja panika, ki bi lahko zajela dečke, med dolgotrajnim potapljanjem. Strokovnjaki o mnenja, da jim bo v primeru, da se to ne zgodi uspelo priti iz jame živim. Vsekakor je pozitivno, da jih panika ni zajela v devetih dneh, kolikor so reševalci potrebovali, da pridejo do njih.

V reševalni akciji sodeluje 18 potapljačev, od tega pet Tajcev. Prvega dečka pričakujejo okoli 16. ure po srednjeevropskem času, skupno pa bi reševanje lahko trajalo do tri dni.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener so v jami ujeti od 23. junija, ko je močan dež poplavil jamo in zaprl izhod iz nje. Trenutno naj bi se nahajali na suhem območju jame približno štiri kilometre od izhoda iz jame.